Ga naar hoofdinhoud

Veel groen in plannen wereldhoogste hybride gebouw in Sydney

Het telt 84 verdiepingen en wordt 180 meter hoog. De Australische softwarefirma Atlassian bouwt een nieuw hoofdkantoor in Sydney. Grotendeels van hout gemaakt en met overal groeiende bomen, bloemen en struiken.

SHoP uit New York en het Australische BVN Arcitecture ontwierpen gezamenlijk dit opvallende gebouw. Daarvan duiken nu allerwege animaties en artist impressions op. Zeker is dat een groot gedeelte gebouwd zal worden van gelamineerde balken en kruislaaghouten panelen. Of er een of meer kernen van beton zullen zijn blijkt niet uit het voorhanden materiaal. Wel is duidelijk dat het hele gebouw een stalen exoskelet zal krijgen en overal rondom glas, zodat er een soort kas-cocon rond de houten kern zal ontstaan.

Park op 180 meter hoogte


Tussen de glazen gevel en de verdiepingen komen loopruimten en ontmoetingsplekken. In het gebouw wordt veel levend plant- en boommateriaal geplaatst. Helemaal spectaculair moet de bovenkant van het gebouw worden. Daar blijft de glazen cocon open (met een opstand voor het opvangen van de ergste stormen) en komt op de getrapte daken van de bovenverdiepingen een parkachtig geheel. Een stadsbos op 180 meter hoogte. Het is nog niet bekend wanneer het gebouw gebouwd zal worden of wat het gaat kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer