Ga naar hoofdinhoud

Veilig en mooi curlen in Mürren

De curlinghal in het Zwitserse bergdorp Mürren heeft een nieuwe overkapping. Die is geheel van hout gemaakt in de hoogste sterkteklasse, verstevigt met staalkabel.

Het dorp Mürren bevindt zich in het Berner Oberland, aan de rand van het dal dat genoemd is naar de grootste plaats ter plekke, Lauterbrunnen. Vlak onder het dorp is een steile rotswand waarlangs alleen een kabelbaan toegang biedt. Door de hoge ligging heeft het dorp in de winter veel sneeuwval en staat het ook anderszins aan de elementen bloot.
Dat maakt de plaats ook geliefd bij wintersporters. Het Alpines Sportzentrum biedt sportief vermaak aan degenen die niet willen buitensporten. Waaronder het beoefenen van de edele curlingsport.
De ijshal voor deze sportsoort behoefde een nieuw dak. Dat is nu gerealiseerd door het Zwitserse bedrijf Neue Holzbau, dat ook de benodigde gelamineerde spanten en clt-panelen leverde. De Zwitsers namen geen risico’s en voerden het dak uit met panelen van de zogenaamde C32-klasse, de hoogste stijf- en stevigheidsklasse die het kon leveren. Daarnaast werden de houten delen met elkaar verbonden met de zogenaamde GSA-techologie, een door het bedrijf zelf ontwikkelde techniek waarbij de metalen verbindingsdelen met een epoxyhars met het hout verbonden worden. Verder werden er nog stalen trekstangen ingezet om ook de zwaarste sneeuwlast te kunnen weerstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer