Ga naar hoofdinhoud

(video) 12 meter hoge houtskelettoren valt om bij 16,3 ton

Ruim twee keer zoveel trekkracht als verwacht hadden de onderzoekers van de Berner Fachhochschule nodig om een toren van houtskeletbouw kapot te trekken. Het bewijst aardbevingsbestendigheid.

Ook in Zwitserland komen aardbevingen voor en dient daarop met bouwwerken geanticipeerd te worden. De onderzoekers van de hogeschool in Bern constateerden dat er wel veel berekeningen waren, maar dat nooit eerder de weerstand van gebouwen tegen uitslag gemeten was.

Daarom werd een toren van 12 meter hoog gebouwd, waaraan met staalkabels van verschillende kanten getrokken werd. De staalkabels werden dan losgegooid, zodat de toren maximaal kon zwiepen.

De houtskeletstructuur bleek verrassend resistent tegen de krachten die er op werden uitgeoefend. Uiteraard was de eerste schade vooral in de bovenste verdiepingen aan te treffen, na lang proberen. De video toont de opstelling. Holzbau Austria laat weten dat het uiteindelijk wel gelukt is de toren kapot te krijgen (helaas niet zichtbaar op deze video). Daarvoor bleek een trekkracht van 16,3 ton nodig te zijn, terwijl berekend was dat de constructie tegen 7,3 ton trekkracht bestand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer