Ga naar hoofdinhoud

Voeten pentagonaal laten rusten

Op trektocht over de bergen van het Oslofjord is er sinds kort een wel heel mooie plek om primitief en toch met een luxe-gevoel te overnachten. Snohetta Architecten ontwierp een houten, pentagonale, trekkershut.

Luxe is het er niet. Zo is het toilet een apart gebouwtje, los van de hut. Dat bevindt zich dan wel weer achter een open uitzichtshut die eveneens pentagonaal geïnspireerd is (een pentagonale figuur is een figuur met vijf vierkante zijvlakken met als grond- en bovenvlak een regelmatige vijfhoek, een pentagram is overigens een sterveelhoek die bij de vrijmetselarij in trek is).

De trekkershut zelf is gemaakt van twee van die pentagons, aaneengeschakeld, gebouwd met glulam balken en kruislaaghouten panelen. De buitenkant is bekleed met planken van dennenhout, het dak is van metaal. Snohetta koos voor de pentagon omdat het de mogelijkheid gaf om aan de voorzijde een enorm raam te maken dat uitzicht geeft op het adembenemende Oslofjord en ook omdat de ramen in de zijmuren zo ‘interessante zichthoeken geven op het landschap’. De hut, die aan de binnenkant is afgewerkt met een wasx in verschillende kleuren is eigendom van de gemeente Oslo en wordt verhuurd via een bureau dat zich toelegt op de stedelijke omgeving. (Bymiljøetaten)

Meer info op de site van het architectenbureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer