Ga naar hoofdinhoud

VORM bouwt 220 woningen met houten casco in Leidsche Rijn

Het gaat ‘Roots’ heten, de bebouwing van vier in elkaars nabijheid gelegen kavels in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Een naam die verwijst naar de vormentaal van de gebouwen die gaat refereren aan Utrechtse bouwstijlen. Maar ook naar de wortels van de fruitbomen die er gaan komen én naar die van het hout waarvan de woningen gebouwd worden.

De gemeente Utrecht gaf onlangs zijn fiat aan dit plan van Projectontwikkelaar VORM, die er een samenwerking voor aanging met Paul de Ruiter Architects, EVA Architecten, WE architecten en architectenbureau ZUS, dat verantwoordelijk is voor het landschapsontwerp.
Van de houten constructie van de woningen, die in 2024 zullen worden opgeleverd, zal blijkens de renders weinig zichtbaar zijn. Er is met erkers, loggia’s en portieken naar een vormentaal gezocht die aansluit bij de bouwwijzen zoals die in de uitelggingswijken van Utrecht gebruikelijk zijn. De gevels zullen dus veelal een baksteen uiterlijk hebben.

Naast het gebruik van hout voor het casco (persberichten zijn nog niet duidelijk of aan HSB of aan CLT wordt gedacht) zijn er nog andere circulaire en duurzame plannen voor de bouw. Zo wordt bestaand hout hergebruikt en wordt ook kunststof uit kliko’s en kratten uit Utrecht gebruikt voor inrichtingselementen van de binnentuinen. Pergola’s worden vervaardigd uit schroot, paden worden gemaakt uit halfverharding van olivijn voor het direct binden van CO2. Gerecycled beton zal er ook aan te pas komen.

De woningblokken, waarin tal van verschillende woninggroottes worden ondergebracht, krijgen levendige binnentuinen waar plukfruit en allerlei andere begroeiing voor natuurinclusiviteit gaat zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer