Ga naar hoofdinhoud

Waarschijnlijk grootste Zollinger-koepel

Het timmerbedrijf Elite Holzbau in Rüdersdorf, niet ver ten oosten van Berlijn, heeft een bijzondere werkplaats. Zelf gebouwd volgens het Zollinger-principe.

Die manier van houtbouw werd ontwikkeld door Friederich Zollinger in het begin van de twintigste eeuw om snel, geprefabriceerd en materiaalsparend te kunnen bouwen. De methode werd in 1923 gepatenteert en bestaat uit het samenvoegen van balken van steeds dezelfde lengte en breedte zodat er een koepelvormig dak ontstaat dat zichzelf overeind houdt. De balken kunnen seriematig op maat gemaakt worden en je zou het misschien op het eerste gezicht niet zeggen, maar in een constructie als deze zit tot 40 procent minder hout dan in een gewoon houten dak.
In de afgelopen eeuw werden vooral in Duitsland best veel gebouwen, met name kerken, volgens deze methode van een dak voorzien. Moderne digitale en cnc-technieken verfijnden de methode en maken ook restauratie van dit soort daken mogelijk. Het timmerbedrijf in Rüdingen maakte een enorme loods met behulp van de techniek, met een oppervlak van 50 bij 24 meter. Daarmee is dit nieuwe Zollingerdak vermoedelijk het grootste ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer