Ga naar hoofdinhoud

Wanneer de architect zélf mag bepalen..

Het woon- en kantoorgebouw ‘Evergreen’ is ontwikkeld door de architecten zelf.

Het woon- en kantoorgebouw ‘Evergreen’ op de voormalige ‘Turley Barracks; kazerne in Mannheim is het debuutproject van Peter Bender en Jan Papenhagen. Beiden zijn architect maar willen meer inspraak in projecten: meer ontwerpruimte, minder compromissen en een hogere architectonische kwaliteit. Dus startten zij gezamenlijk een eigen projectontwikkelingsbedrijf.

Het eerste project betreft ‘Evergreen’. Dit is een vijf verdiepingen tellend blok waarin verschillende soorten appartementen zijn opgenomen. Zowel kleine appartementen en maisonnettes als ruime penthouses. Op de begane grond is een kantoor gevestigd.

Het gebouw is door de architecten ontworpen als een hybride constructie. Hierbij neemt het slanke betonskelet (raster 5,40 x 5,40 m) de draagconstructie over. De gevels zijn vervaardigd van geïsoleerde houtskeletbouwelementen. Door het ontbreken van dragende binnenmuren zijn individueel op maat gemaakte kamers en appartementen geen probleem. Verder is het gebouw voorzien van een natuurlijke larikshouten gevel met een beschermende omringende balkonzone. De optionele glazen schuifelementen bieden de mogelijkheid om de open ruimtes flexibel en eenvoudig om te vormen tot groene wintertuinen.

De larikshouten gevels zijn beschermd door een omringende balkonzone

De projecttitel ‘Evergreen’ verwijst naar het Amerikaanse popcultuurerfgoed en staat gelijktijdig voor een duurzaam energieconcept. Hiervoor is het gebouw voorzien van een zonnesysteem op het dak en een aardwarmtesysteem onder de vloer. In de zomermaanden is de vloerverwarming te gebruiken om te koelen. Voor piekbelastingen in de koude wintermaanden wordt de groene stroom aangevuld met een stadsverwarmingsaansluiting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer