Ga naar hoofdinhoud

Waugh gaat houten Venetië bouwen in Bergen

In de baai van de Noorse stad Bergen komen kunstmatige eilanden te liggen die alleen per voet of per boot te bereiken zijn. Op die eilanden komt een wijk van 1500 houten woningen. Bedacht door Waugh Thistleton Architects.

De stad Bergen in Noorwegen heeft een opmerkelijk probleem. Het nochthans pittoreske centrum wordt door de bewoners steeds minder aantrekkelijk en ook wel te duur gevonden. Evenals het er tegenover, aan de andere kant van het Lundegardsvannet-meer gerealiseerde nieuwere culturele centrum. Men verhuist daarom masssaal naar de buitengebieden die op afstand liggen op of achter de zeven bergen die de stad omringen en het zijn naam gegeven hebben.

Nieuwbouw om de stad weer aantrekkelijk te maken voor bewoners was vanwege diezelfde bergen lastig. Waugh Thisleton komt nu met een plan dat, naar het zich laat aanzien, ook (door ontwikkelaar BOB) zal worden uitgevoerd. Het gemeentebestuur van Bergen dat zich graag als bijzonder duurzaam en ecologisch profileert heeft er in ieder geval veel mee, weet de website voordewereldvanmorgen. Temeer omdat de woningen dus geheel van hout gebouwd zullen worden, wat van architect Andrew Waugh, die geldt als één van voorvechters van de ‘houten revolutie’ ook wel verwacht mag worden. De nieuw waterwijk gaat, met een dikke verwijzing naar de Italiaanse eilandstad Trenezië heten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer