Ga naar hoofdinhoud

Wenen bouwt hybride flat met Canadese know-how

Het moet een experimenteel, bijzonder duurzaam, gebouw worden, het Vancouver-haus in Wenen. De Oostenrijkers willen bij de bouw gebruik maken van Canadese houtbouwkennis, al is niet helemaal duidelijk welke.

Het ontwerp voor het nieuwe gebouw is de uitkomst van een prijsvraag, die door het Oostenrijkse ureau Rüdiger Lainer + Partner gewonnen werd. Wenen en Vancouver hebben een stedenband en willen elkaars ambitieuze duurzaamheidsdoelen met elkaar delen.

Holzbau Austria meldt dat de bedoeling is om houtbouwkennis uit Canada te halen, maar weet inmiddels al veel te melden over de bouw van het complex, die in 2022 zal beginnen en in 2024 moet resulteren in 107 woningen: Er zal volgens het hybride concept gebouwd worden dat ook werd toegepast bij het HoHo-gebouw in Wenen: een zeer hoog hybride gebouw, met een kern van gewapend beton en verder uit standaard houten bouwdelen samengesteld.

Voor Wenen wel bijzonder is dat de warmte niet uit het stedelijke warmtenet gehaald zal worden maar uit een eigen bodemgebonden warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer