Ga naar hoofdinhoud

Woonruimte en praktijk met houtvezelisolatie

Een driehoekig stuk grond in Friedberg in het Duitse Beieren is de bestemming geworden van een multifunctioneel gebouw. De architect Bayr Glatt Guimaraes kreeg de opdracht hierin een woonruimte voor een gezin van vier personen te combineren met een praktijk voor kinder- en jeugdpsychotherapie en een appartement.

Het architectenbureau koos voor twee aparte gebouwen. In het grootste gebouw woont het gezin terwijl het appartement zich op de begane grond van het kleinere huis bevindt. Dit tweede gebouw is door zowel het gezin als gasten te gebruiken en biedt op de bovenverdieping ruimte voor de praktijk.

De gebouwen staan versprongen ten opzichte van elkaar waardoor een hofje voor de entree ontstaat. De buitenmuur is gemaakt van bakstenen met houtvezelisolatie en een bekleding van lokaal zachthout. Hout loopt verder als visueel verbindend element door het hele gebouw; van de vloer en trap tot aan het meubilair.

De overwegend zuidelijke oriëntatie van de hoofdvensters draagt bij aan een goede overdracht van de zonnewarmte in de winter. Verder worden de gebouwen verwarmd door middel van thermische zonne-energie en aanvullend een gasketel. Het ventilatiesysteem wint meer dan 85% van de warmte terug. Het hoofdgebouw voldoet op deze manier aan de KfW-55-norm en energie-efficiëntieklasse A+, het bijgebouw voldoet aan de KfW-55-norm en energie-efficiëntieklasse B.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer