Ga naar hoofdinhoud

Woonstudio’s van massief hout in Alkmaar

De gemeente Alkmaar heeft een Omgevingsvergunning afgegeven voor de bouw van 38 houten woonstudio’s. Het project wordt uitgevoerd door Finch Buildings dat al meer duurzame projecten op zijn naam heeft staan.

De massief houten studio’s worden gebouwd voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 28 jaar. Omdat de studio’s, naar ontwerp van Finch Buildings voldoen aan het Bouwbesluit Nieuwbouw, zijn de woningen permanent vastgoed.

Architect en eigenaar van Finch Buildings, Jurrian Knijtijzer, richtte in 2014 zijn bedrijf op vanuit de gedachte dat bouwen duurzaam moet zijn. Zo bouwt Finch met massief hout en voor tijdelijke projecten maakt het bedrijf permanente gebouwen die later weer op een andere locatie dan de tijdelijke kunnen worden ingezet.

De studio’s in Alkmaar worden opgetrokken uit kruislaaghout (CLT) op basis van vurenhout. Dat hout komt uit duurzaam beheerde bossen. In de 38 woningen zal 478 ton CO2 zijn opgeslagen. Dat bespaart 568 ton CO2 uitstoot omdat er geen beton, staal en baksteen wordt gebruikt. Bovendien worden voor elke 3 gekapte bomen, 5 bomen teruggeplant. Dat betekent dat de bossen tijdens de bouw groeien. De gebouwen van Finch worden geproduceerd in de fabriek van De Groot Vroomshoop. Omdat de bouwmethode modulair is, kunnen de studio’s in enkele maanden worden geproduceerd en geplaatst. De woningen worden in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer