Ga naar hoofdinhoud

Getordeerde uitkijktoren

Binnenkort te bewonderen tijdens een tuinevenement in Remstal: een toren die geheel is samengesteld van ‘zelfvormende’ houten panelen. Het gaat om houten panelen die gecontroleerd industrieel zijn gedroogd.

Ook dit bijzondere gebouw op een Duitse Gartenschau komt uit de koker van de universiteit van Stuttgart, net zoals het BUGA- gebouw in Heilbronn. Achim Menges, hoogleraar aan het Institute for Computational Design and Construction en Jan Knippers, hoogleraar aan het Institute of Building Structures and Structural Design, bedachten dit bijzondere gebruik van het bouwmateriaal hout.

Aan de basis van het idee ligt het natuurlijke gedrag van hout, dat immers krimpt bij droging. De onderzoekers zochten naar een manier om hout op een minder intensieve en energievretende manier te buigen dan door middel van machines onder zware druk.

De panelen die in deze 14 meter hoge uitkijktoren worden gebruikt zijn oorspronkelijk platte gelamineerde platen, die door heel precieze droging in een vooraf berekende mate zijn ‘kromgetrokken’. De Urbach Tower, genoemd naar de nabij gelegen Zuid-Duitse stad, wordt gerealiseerd door Blumer-Lehman AG in het Zwitserse Sankt Gallen.

Eén reactie op “Getordeerde uitkijktoren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer