Ga naar hoofdinhoud

Zwart bivak op 3000 meter

Op de grens tussen Italië en Frankrijk, op een paar meter afstand van de top van Dormillouse, in de bovenste Valle di Susa, werd in enkele dagen een houten zeshoekig bivak gebouwd. Het project is bedacht door Paolo Corradini en zijn familie, in liefdevolle herinnering aan hun zoon Matteo, een gepassioneerd bergbeklimmer.

Andrea Cassi en Michele Versaci ontwierpen de houten bivak. ‘Bivacco Matteo Corradini’ als een ontmoetingsplaats, rustplaats en noodopvang voor bergbeklimmers. De houten berghut heeft een metalen omhulsel dat de straling van de zon maximaal kan opnemen.  Het gebouw beschermt tegen extreme weersomstandigheden. Behalve met metaal werkten de architecten met Zwitsers grenen hout. Het houten interieur bestaat uit traptreden rond een centrale tafel. De houten treden, zes in totaal, kunnen gebruikt worden als bedden of als banken.

Het onderste oppervlak van de bivak rust maar voor een kwart op de grond. Op die manier wordt het bodemverbruik beperkt en past het gebouw zich zeer goed aan de helling aan. De bivakwoning kon in enkele dagen gemonteerd worden omdat gewerkt werd met tevoren in de werkplaats voorgemonteerde houten modules. Een helikopter vervoerde de modules. De modules werden vervolgens in het berglandschap samengevoegd tot het gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer