Ga naar hoofdinhoud

Zweeds energiebedrijf zet houten windmolens in

Er waren als pilots in Duitsland, maar nu gaat Rabbalshede Kraft, een Zweeds bedrijf dat gespecialiseerd is in windenergie, voor een bestaand project gebruik maken van een uitvinding van het bedrijf Modvion: houten windmolens.

Startup Modvion maakt windmolens uit in de lengte gebogen kruislaaghouten panelen. Deze kunnen tegen een fractie van de kosten en de moeite vergeleken met stalen buizen naar de locatie worden vervoerd: de elementen, de veel lichter zijn dan staal, kunnen op elkaar gelegd worden en zo vele eenvoudiger worden vervoerd. Eenmaal geassembleerd vormen ze een toren die minstens even sterk en stevig is als staal.

Rabbalshede Kraft bestelt voorlopig tien van deze torens bij Modvion, schrijft Renewables now, voor een windmolenproject in Toreboda, Zweden. Op deze windfarm, die Fagremo gedoopt is, zullen windmolens van 240 meter hoog worden geplaatst.

Als deze pilot goed gaat is het bedrijf van plan om voor circa 46,7 miljoen euro aan Modvion-windmolens te bestellen in de komende vijf jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer