Ga naar hoofdinhoud

Zweeds paviljoen met Nederland (en Spaans) tintje

Het lijkt zo’n eenvoudige vorm: een omgekeerde schaal die op vier plaatsen de grond raakt. Maar dit paviljoen, dat ‘Portalen’ heet en werd ontworpen door Spaanse architecten, was verdraaide lastig te construeren.

En daarom werd het Rotterdamse Summum Engineering, het bedrijf van Diederik Veenendaal, erbij gehaald. Het gebouw is een initiatief van een aantal voornamelijk Syrische vluchtelingen, waaronder veel architecten en stedebouwkundigen. Met Zweedse staatssubsidie werd het architectenbureau MAP13 Barcelona ingeschakeld voor een ontwerp. Hun idee was een gewelf in baksteen, volgens Catalaanse metselmethodes. Daar bleek de grond echter niet geschikt voor te zijn. Dus koos men voor hout als bouwmateriaal. Makkelijker gezegd dan gedaan. Over de uitdagingen en oplossingen die Veenendaal tegenkwam bij het uittekenen en berekenen van de constructie staat een artikel in Het Houtblad 7, dat eind oktober verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer