Ga naar hoofdinhoud

Aanbossen en opbouwen

Ja, het gaat maar door met het nieuws en de publicaties, ofwel rechtstreeks over hout en houtbouw, ofwel over problemen en uitdagingen waar houtbouw dé oplossing voor is. Risico: achterover gaan zitten en zeggen: ‘Ik heb het altijd al gezegd’.

Want: er zijn nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden en ook totaal nieuwe schaalgroottes waar we rekening mee moeten houden in de houtbouw. En is de houtbouw daar dan wel klaar voor? Mooi om te merken dat grote bouwers en groot geld het seriematig, prefab bouwen, met name in houtskeletbouw, nu serieus gaan oppakken, mede door een overheidssubsidie van 40 miljoen euro. Maar dat gaat ook voor een marktdisruptie zorgen: die fabrieken, die tienduizenden prefab isolerende gevels of dragende bouwdelen moeten gaan produceren op jaarbasis hebben een goederenstroom en – optimalistatie van heb ik jou daar nodig. En zijn daar wel alle leveranciers op voorbereid?

En het Schone Lucht Akoord dat pas door een groot aantal provincies en gemeenten getekend is, dat gaat betekenen dat er veel minder diesels op de bouwplaats mogen staan draaien. Dus moet er meer elektrisch gereden en geheven worden en moeten er minder voertuigbewegingen komen. Ergo: met hout gaan bouwen. Maar: zijn die elektrische hijskranen er wel voldoende in ons land, en hebben we geen elektrische diepladers nodig die die nog meer completen huizen als bouwpakket kunnen komen aanlveren.

En, nog wat: over het schaarse aantal houtconstructeurs in ons land heb ik het al eens gehad. Maar houtmonteurs, bouwers die efficiënt en met millimeterprecisie, veel sneller dan ze gewoon zijn al die gebouwen in elkaar gaan zetten, die hebben we ook nog niet in rotten van honderd klaar staan.

Dus. De voordelen zijn duidelijk, de technieken zijn gekend. Maar als we met zijn allen gaan opschalen dan zal er radicaal veel gaan veranderen in de gewone bouwbranche maar ook in de houtbouwpraktijk. En zoals elke disruptie zal dit ook niet zonder winnaars en verliezers gepaard gaan.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer