Ga naar hoofdinhoud

Achterlopende Nederlandse houtbouw

U weet het al lang of hebt al een vermoeden: wat er in ons land aan bouwen met hout wordt gedaan is in zijn soort over het algemeen state-of-the art, maar in zijn ambities en uitbuiting van mogelijkheden van het materiaal maar heel pover. Laten Nederlandse ontwerpers hier een trend liggen?

Nee, we hebben nu eenmaal geen eeuwig zingende wouden. Die van ons zingen een reclamedeuntje en dan ben je er alweer aan voorbij gezoefd. Logisch, dus, dat in bepaalde Canadese staten bouwen met hout zowat verplicht gesteld wordt, terwijl wij nog met open mond naar het Jakarta Hotel staan te kijken. Logisch ook dat het een Oostenrijkse firma is, en geen Nederlandse, die de bogen voor een vliegveldterminal op de Filipijnen levert. Dat de Noren het wereldhoogterecord hebben op flatgebouwen van hout en dat de Fransen het ene na het andere kantoorgebouw van kruislaaghout optrekken. Wie er oog voor heeft ziet overal op de wereld de prachtigste architectuur ontstaan op basis van houtbouw, en ziet dat de Noord-Amerikanen, de Scandinaviérs, de Midden-Europeanen, de Japanners en de Chinezen hier heel grote sprongen in maken.

Waar staat in dit geheel de Nederlandse Architect? Die heeft in ieder geval de mond vol over duurzaam, BREEAM, energieneutraal, cradle-to-cradle, urban mining en meer van zulk moois. Dus hij/zij wil wel. En hout in al zijn vormen en maten is daar het ideale bouwmateriaal voor. Niet altijd, dat weet ik ook wel, maar wel heel veel vaker dan het nu als optie de tekentafel passeert.

Dus de intentie is er. Wat dan nodig is is inspiratie, en daarna verdieping en educatie. Want een houten gebouw zet je niet zomaar neer. Daar komt evenveel engineering aan te pas als aan enig ander materiaal. Zeker bij de vormenrijkdom die juist hout biedt. Op deze website en in onze vakbladen willen we u die inspiratie en die technische verdieping bieden. Zodat u uw eigen weg kunt gaan, wat u sowieso van plan was, zo kennen we elkaar dan ook wel weer.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer