Deze week de goten laten vervangen. Soms mag je blij zijn dat er niet-biobased materialen bestaan om je te helpen beschermen tegen de elementen. De gotenmaker, een jonge vakman, had het vak on-the-job geleerd van een oudere vakman. Zo moeten we maar, bij gebrek aan houtbouwacademie, hopen op het toenemen van kennis.
Wat is het makkelijk, dat houtbouwen! Alles is op de tekentafel, of liever, in een BIM-3D-augmented manier bedacht en uitgewerkt en voorgefreesd op de CNC machines. Je hoeft het alleen nog maar in elkaar te schroeven en hoe moeilijk kan dat zijn?
Nog altijd in projecten denken
Nou.. dus best soms wel moeilijk. De redenering hier boven lijkt sterk op de standaardhouding van managers: alle professionals zijn vervangbaar behalve de managers. Dat is dus, zelfs bij houtbouw, niet het geval. Zeker niet zolang we zelfs in de verstgaande vorm van prefabricage nog altijd in projecten in plaats van lopende banden denken.
Vochtvrij houden van het werk
De toleranties mogen dan kleiner zijn dan vroeger, er zijn tips en truuks genoeg om het juiste element in de juiste positie op de meest efficiënte manier in het werk te hijsen. En om een complete constructie in model te houden terwijl je aan het bouwen bent. Er zijn ook manieren om je gereedschap vast te houden, om je veilig van de ene naar de andere kant van het werk te verplaatsen (je ziet niet altijd waar zo’n plaat CLT wel vastligt en waar hij gaat hangen aan de constructie die nog moet komen). Om over het vochtvrij houden van het werk tijdens de bouw nog maar te zwijgen.
Het is niet helemaal vreemd dat menig aannemer nog altijd helemaal niet wil beginnen aan een houten gebouw ofwel een procentje of tien, twintig op zijn bouwprijs legt. Alles om maar op veilig uit te komen in een branche waar de marges in enkele cijfers worden geteld.
Pro-actief aan de slag gaan
Dat moet er wel snel af. Ook al omdat er andere types bedrijven, andere types mensen nodig zijn voor de houtbouw. Lui die ook al aan het begin meedenken, want ook met de monteurs kun je in het beginstadium al rekening houden. Wat je als efficiency inbouwt voor de bouwers in het ontwerp zie je in je kostprijs terug.
Het is dus heel goed dat bouwbedrijven pro-actief aan de gang gaan met houtbouw. De tijd van rustig eens een projectje draaien om ervaring op te doen is al bijna voorbij. Het begint al te gaan om de vraag of je flinke output kan hebben. De bouwpakketten die uit de huizenfabrieken gaan komen moeten namelijk in hoog tempo foutloos in elkaar worden gezet. En hoe dat moet, dat wordt nu door de voorlopers uitgezocht. Die gaan daar veel plezier van hebben.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad
Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.