Ga naar hoofdinhoud

Alles met een nerf

Het gáát maar door. Naaldhout is weer duurder geworden, direct gevolgd door plaatmaterialen en (al dan niet tropische) hardhoutsoorten. En dit gaat nog wel even door. Niemand weet hoe lang. Vermoedelijk tot eind dit jaar.

In de EU kopen de Verenigde Staten en China driftig alles op waar ze maar de hand op kunnen leggen. Amerikanen azen met name op gezaagd naaldhout. China heeft geen voorkeur: ze willen alles waar maar een nerf in zit. Het gaat inmiddels om massale hoeveelheden.

Europese houtbewerkende en –verwerkende fabrieken staan in de kou. Grondstoffen worden voor hun ogen weggekaapt omdat Amerikanen en Chinezen er vol de buidel voor trekken. Niet verwonderlijk dus dat er stemmen opgaan dat de EU een hoger exporttarief op Europees hout moet zetten, misschien wel 50%. Dan zijn alle problemen snel opgelost.

Buitenspel

In de Verenigde Staten bereikt de gekte de ene piek na de andere. De recordhoge prijzen van gezaagd naaldhout maken nieuwe huizen inmiddels duizenden tot tienduizenden dollars duurder. Bouwhout steeg in de afgelopen tien maanden ruim 170% in prijs. Op de woningmarkt staat daardoor een groeiende groep potentiële kopers buitenspel. Alleen een groter aanbod brengt de houtmarkt weer in balans.

Zover zal het in Nederland niet komen. Natuurlijk is hier de vraag als een malle toegenomen. Op de langere termijn wordt er, als het goed is, nog veel meer met behulp van hout gebouwd. Zowat iedereen lijkt zich immers op houtbouw te storten.

Niet uit de markt prijzen

Maar ook dán geldt dat er in de gemiddelde Nederlandse woning altijd nog stukken minder hout wordt verwerkt dan in landen als de VS, Canada, Zweden, Finland en Oostenrijk. Daarnaast worden ook andere bouwmaterialen steeds duurder. Hout en houtproducten zullen zich hier dus niet snel uit de markt prijzen. Al is het uiteraard wenselijk voor iedereen – inkopers, verkopers, toepassers – als die prijzen in de loop van dit jaar een keer uitgeraasd zijn.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Lees ook: Club van influencers

Eén reactie op “Alles met een nerf

  • Henk Mulder

    E.e.a. is het gevolg van de verschuivende vraag in de wereld. Met name China koopt gewoon alles wat los of vast zit, tegen elke prijs. De vraag aldaar is door het dak gegaan. In het verleden hebben ze hele bossen kaalgekapt, nu realiseren ze zich dat dit niet zo slim was. Herbebossingsprogramma’s zijn nu aan de orde van de dag, dus Europa bloedt hiervoor.

    En ja, dan onze grote vrienden uit “America First”, van super-narcist Trump. Zij hebben zelfs hun eigen buurman grote importheffingen opgelegd, zodat die uit de markt gezet werd. Amerika heeft gezaagd rondhout nodig, ze hebben tenslotte zagerijen genoeg die voor werkgelegenheid zorgen. Hopelijk zal Biden de balans weer enigszins rechtzetten.

    Oplossing: hogere exportheffing, meer balans, betere prijzen voor Europese markt, lagere bouwkosten (was dat maar zo) en lagere prijs van het woonhuis, betere doorstroming en dus wellicht een begin van het oplossen van het woontekortprobleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer