Ga naar hoofdinhoud

Angst regeert weer

Twee waarschuwingen voor 2021. Allereerst gaan we het nieuwe jaar in met een tekort aan hout. Daarnaast blijven de containertarieven hoog. Dat heeft gevolgen voor het verdienmodel van de houthandel.

Door een onbalans in de beschikbaarheid van containers stijgen de tarieven voor containervrachten uit met name Azië tot ongekende hoogten. Niet alleen zijn de prijzen onbetaalbaar geworden voor (relatief laagwaardige) houtproducten. Ook blijkt de beschikbaarheid minimaal.

Boot vol

Als een 40 voet-container geboekt is voor USD 4.500, krijg je regelmatig bericht dat de boot toch vol bleek bij vertrek uit China. Het vaartuig neemt dus geen containers meer mee uit bijvoorbeeld Maleisië of Indonesië. Deze kunnen dan overgeboekt worden op een boot een maand later voor USD 7.200!
Of er wordt melding gemaakt van een coronageval aan boord en het schip vaart helemaal niet meer uit.

Verdienmodel

Nou kunnen we wel de schuld geven aan de rederijen. Maar dan moeten we niet vergeten dat deze zeer lange tijd ver onder de kostprijs hebben moeten varen. Zij zullen proberen de geleden schade terug te verdienen. Vervelend, maar wel begrijpelijk.
Sterker nog, in de houthandel regeert momenteel de angst weer. Wat als ik mijn prijs verhoog en mijn concurrent doet dat niet? Oftewel: veel verkopers durven de prijzen niet voldoende aan te passen. En door de ongekende schaarste die eraan komt, staat het verdienmodel van de houthandel onder grote druk.

Trouwe klant

Besef dus dat er door de schaarste een tekort aan hout zal zijn in 2021. Dat containertarieven niet zomaar over een paar maanden weer naar beneden duiken (de inhaalvraag zal groot zijn als de economie wereldwijd weer flink aantrekt). En dat ook staal en aluminium in prijs omhoog vliegen.
Accepteer dat je een keer een order verliest en verkoop het hout aan een trouwere klant tegen een nette prijs gebaseerd op vervangingswaarde.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Voor de gek gehouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer