Ga naar hoofdinhoud

Bedankt pa

Het zal ergens in de jaren tachtig geweest zijn toen de band Doe Maar de top van zijn roem meemaakte. Duizenden ‘bakvissen’ stonden gillend voor het podium. “Smoorverliefd”, zongen de heren en de halve zaal lag in katzwijm. Op hun album ‘4US’ (virus) stond het nummer ‘Pa’. Ik moest aan die titel en aan dat nummer denken toen we werden geconfronteerd met de wetten van de bouweconomie in virustijd.

Zodra er een crisis is – of andersom er gouden tijden voor de bouw aanbreken – zie je terugkerende patronen. Zoals zzp’ers die ineens € 10 per uur verhoging vragen.
Op zich heb ik daar begrip voor, maar mijn argument is en blijft dat een woning wel betaalbaar moet blijven. Wanneer de hele bouwkolom van het ene op het andere moment méér vraagt voor de basismaterialen of een hoger uurtarief, kun je op je klompen aanvoelen dat binnen een jaar woningen onbetaalbaar worden.

Varkenscyclus

Van mijn pa leerde ik hoe deze varkenscyclus in elkaar steekt en dat het er domweg bij hoort. De wetten van de economie: ik ben er door de jaren heen wel aan gewend geraakt. Maar toch, zo nu en dan, schuurt het.

Enorme run

Na het uitbreken van Covid-19 (ik ben wel klaar met het C-woord) sloot een flink aantal fabrieken bij onze zuiderburen. Ook producenten van onder andere spaanplaat en isolatiematerialen deden hun deuren tijdelijk dicht. Wat volgde was een enorme run op deze materialen bij de toeleverende bedrijven.

Superlatieven

Nu de rust enigszins is teruggekeerd en de fabrieken intussen open zijn, kunnen we weer materialen bestellen. Maar die blijken ineens wel flink duurder geworden. De accountmanagers van importeurs – vroeger heetten die jongens volgens mij vertegenwoordigers en reden ze in een Opel Ascona – komen superlatieven tekort om uit te leggen waarom ze voor hun materiaal echt zoveel % meer moeten hebben.
Dat schuurt toch wel. Ik heb veel meegemaakt, maar om over de rug van een 4US de prijzen te verhogen? Nee, dat voelt niet oké.

Doe maar

Gelukkig relativeer ik ook dit, dus Doe Maar. Ik veeg het stof van de LP en laat de naald zakken. Als het nummer afgelopen is fluister ik “Nog bedankt pa”.

Eén reactie op “Bedankt pa

  • Geert van Dijk

    Ach ja, bij een onverhoopte volgende crisis komen de accountmanagers wel weer uitleggen waarom er nu buitenkansen zijn om met % korting wat éxtra’s neer te leggen. In hun hybride-auto 😉 .
    Totdat de (volgende) ‘bom’ valt 😉

    Ah-ah-ah… ahah…ah (en wie weet nog dat die regel uit ‘Belle Hélène’ is?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer