Ga naar hoofdinhoud

Beton

De betonindustrie is een offensief begonnen tegen hout. In onder meer Cobouw verscheen een gesponsord bericht van het Betonhuis, dat zich sterk maakt voor promotie, voorlichting, opleiding en onderzoek van beton in de bouw. “Beton is milieutechnisch beter dan hout”, jubelt het Betonhuis en opent daarmee de aanval op bouwen in hout en dan vooral kruislaaghout / CLT.

Alleen kloppen de cijfers en onderbouwing niet, zo wijzen fact-checks van meerdere partijen uit. Uit bijvoorbeeld de functionele eenheid-componentvergelijking blijkt het enorme voordeel van beton in elk geval niet: CLT slaagt met vlag en wimpel.

Kijk naar jezelf

We zetten ons allemaal in voor de transitie van vervuilend naar schoon. En dan kiest de betonsector er toch voor om als bestaand bouwsysteem de machtsstrijd aan te gaan tegen een (relatief) nieuw systeem.
Beton moet eerst maar eens goed naar zichzelf kijken. Er is al heel veel mogelijk om beton duurzamer te maken: vervang zand en grind bijvoorbeeld door reststoffen. Afzetten tegen hout is geen oplossing, innoveren wel.

Het gaat bovendien niet om de vraag welk materiaal in generieke zin milieuvriendelijker is, maar in welke specifieke toepassing. Soms zal beton nodig blijven, de andere keer geniet hout de voorkeur. Hybride oplossingen en ‘zero impact bouwen’ dus. Als we circulair willen zijn in 2050, zullen we alle mogelijke kansen moeten aangrijpen.

Compliment

Slechts weinigen nemen het lobbybericht van het Betonhuis echter serieus. Hout heeft blijkbaar al heel wat punten gescoord in de achterliggende jaren. Door bouwen met hout in de praktijk te brengen, door middel van onderzoek en door opsomming van milieufeiten. Eigenlijk is het betonoffensief gewoon een compliment voor alle schakels in de houtsector en de campagne Hout.Natuurlijkvannu.nl in het bijzonder.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

4 reacties op “Beton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer