Ga naar hoofdinhoud

Betonnen kapers

Wie het verhaal van seriematige woningbouw in houtskeletbouw of clt over het voetlicht wil krijgen zal sterk de trom moeten roeren. Want de prefab-betonbouwers staan ook niet stil, en lenen argumenten.

De woningnood, die al zo extreem was, lijkt nog eens erger dan gedacht. Daar begint iedereen wel van doordrongen te raken. Een beleggingsadviesbureau becijferde een vigerend woningtekort van 315.000 woningen, minister Ollongren denkt dat er tenminste 845.000 extra woningen gebouwd moeten worden tot 2030 en dat we dan nóg niet genoeg hebben.

Bijbouwen? In deze tijd? Is dat wel duurzaam en goed voor het milieu? Denkt elk weldenkend mens dan. En weet je dan dat houtbouw geweldige mogelijkheden biedt om snel en duurzaam en eventueel remontabel seriematig te bouwen, dan denk je toch vanzelf nog maar één kant op?

De kwestie is natuurlijk dat nog steeds maar heel weinig weldenkende mensen dat weten, van die houtbouw. Die denken dus vooral: hoe gaan we met metselwerk en beton zo milieusparend mogelijk om om de woningnood te lenigen?

En dan heeft de bouwwereld concepten liggen die heel aannemelijk klinken: prefab betonnen bouwplaten, al dan niet af-fabriek geïsoleerd en van kozijnen voorzien. Huizen uit de fabriek dus, hoe handig! Hogere productie, grotere flexibiliteit, minder CO2-uitstoot, minder stikstof in natuurgebieden, licht en snel bouwen.

Als ik een weldenkend mens was en ik wist niets van houtbouw, dan zou ik gaan voor die optie. Dus. De argumenten lijken,- al weet ik dat dan niet- op die van de houtbouw. Ook al kan houtbouw vele malen industriëler, flexibeler, lichter en sneller bouwen en slaat het CO2 op en werkt het met teruggroeiende grondstoffen.

Er zijn meerdere partijen aan de slag met fabrieksmatige houten woning- en utiliteitsbouw, hsb, clt of een combinatie ervan. Achter verschillende van die bedrijven zit indrukwekkend veel kapitaal. Ik zou het heel verstandig vinden als een veel groter deel van dat kapitaal niet alleen in productonwikkeling maar ook in marketing zou worden ingezet: bewustmaking van de markt welke alternatieven er zijn, dat er eigenlijk geen alternatief is voor houtbouw. Laten we niet de fout maken te denken dat met een mooie website en een paar folders, een meisje voor de socials en een paar verkopers op de weg deze houtbouwrevolutie van de grond komt.

Nog beter: als die partijen elkaar zouden weten te vinden en over hun verschillen en belangen heen gezamenlijk op zouden trekken. Je zou dan een échte publiekscampagne kunnen beginnen en gerichte campagnes kunnen voeren ten aanzien van beslissers en beïnvloeders in de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer