Ga naar hoofdinhoud

Alles over houten tuinmeubilair

Een tuin is niet compleet zonder mooi tuinmeubilair. Tuincentra staan vol met allerlei soorten en maten tuinmeubilair. Het kan lastig zijn om te kiezen welke tuinmeubels goed bij jouw tuin en wensen passen. Hout is altijd een goede materiaalkeuze voor tuinmeubelen. Door de natuurlijke uitstraling en over het algemeen lange levensduur kiezen veel mensen voor houten tuinmeubelen. In deze blog vertellen we je daarom alles over houten tuinmeubelen.

Verschillende soorten hout

Er is een wereld aan houtsoorten beschikbaar die geschikt zijn voor tuinmeubelen. Een van de meest gebruikte soorten is eikenhout. Dit is niet zo verwonderlijk, want het is een sterke houtsoort die erg gemakkelijk te bewerken is.

Ook is teakhout erg geschikt voor tuinmeubilair. Teakhout bevat een vettige olie, waardoor het beter bestand is tegen de weersomstandigheden en minder snel splijt. Een erg populaire en moderne houtsoort voor tuinmeubelen is steigerhout. Het grote voordeel van dit soort hout is dat het over het algemeen wat goedkoper is.

Als laatste is Douglas hout een goede optie voor tuinmeubelen. Deze houtsoort heeft een licht geelrode kleur, maar bij blootstelling aan de zon verkleurd Douglas hout langzaam naar een mooie oranje-bruine kleur. 

Het werken van hout

Hout is een materiaalsoort die verandert door weersomstandigheden en daarom regelmatig onderhoud nodig heeft. Hout gaat namelijk ‘werken’, wat betekent dat het verandert door weersomstandigheden, veranderingen in het vochtgehalte en temperatuursveranderingen. Door deze factoren kan het hout uitzetten of juist krimpen.

Verder ondergaat hout dat buiten staat een proces dat vergrijzing heet. Als een houten tuinbankje bijvoorbeeld buiten staat, zal de nieuwe honingbruine kleur langzaam veranderen in een platinum grijze kleur. Het is aan te raden om het hout gewoon te laten vergrijzen en eventueel na verloop van tijd te reinigen.

Naast vergrijzing treedt er na verloop van tijd ook verruwing van het hout op. Door deze verruwing kan het hout een wat meer verweerde look krijgen. Deze verruwing heeft op zich geen slechte invloeden op de staat van het hout, maar zorgt wel voor een wat minder mooie uitstraling. Gelukkig is verruwing gemakkelijk op te lossen door het hout even te schuren. 

Houten tuinmeubilair onderhouden

Hout wordt over het algemeen gekenmerkt door een lange levensduur, maar het is wel aan te raden om het hout regelmatig te onderhouden zodat het hout zo lang mogelijk mooi blijft. Het is daarom belangrijk om je houten tuinmeubelen op tijd en minimaal twee keer per jaar te behandelen.

Maak je tuinmeubelen eerst schoon met een sopje en wat zeep. Spoel het sopje goed weg en laat de tuinmeubelen minimaal 24 drogen. Daarna kun je je tuinmeubelen zorgvuldig inwrijven met olie.

Naast het schoonmaken en behandelen van het hout, is het belangrijk om op te letten met het gebruik van beschermhoezen. Als je tuinmeubelen alleen uit hout gemaakt zijn, is het belangrijk om op te letten dat er geen condens tussen de hoes en het meubel zit. Daardoor kunnen de tuinmeubelen namelijk gaan rotten, wat je natuurlijk niet wilt.

Hiernaast is het ook belangrijk om op te letten op de combinatie van gras en hout. Als je de houten tuinmeubelen namelijk te lang op het gras laat staan kan er een lelijke groene aanslag op het hout komen. Als er toch een groene uitslag op de tuinmeubelen is gekomen, kun je met soda en warm water het er weer goed af krijgen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer