Ga naar hoofdinhoud

‘Met motivatie, inzet en een stukje lef kom je ver’

Eef Schilders

Eef Schilders (22) woont en werkt in het Brabantse Bladel. Ze is eerstejaars student aan de opleiding Interieur- en Meubelontwerp bij het Summa College in Veldhoven. Ze geniet van mooi hout en de handen uit de mouwen steken. Ze blogt er tien keer per jaar over voor Houtwereld.

‘Als jonge meid in een echte mannenwereld heb je het niet altijd makkelijk, maar daar klaag ik niet over. Ik kan best tegen een stootje. Waar ik wel een beetje moeite mee heb, is dat vrouwen en meiden zich in deze branche vaak extra moeten bewijzen. Voor een stageplek heb ik gesolliciteerd bij een paar bedrijven die me lieten weten: ‘we zien voor jou als vrouw geen toekomst bij ons bedrijf.’  Nou ja zeg …

Bij het Realisatiekwartier in Bladel dachten ze daar gelukkig anders over. Daar ben ik helemaal op mijn plek. Ik heb superleuke collega’s die echt de tijd voor me nemen. Vier dagen in de week werk ik daar in het productie-atelier. Het is een veelzijdig bedrijf waar met hout mooie dingen worden gemaakt; meubel- en standbouw, maar ook interieur. Ik voel me er helemaal thuis. Vier minuten fietsen van mijn huis. Ideaal!

Op dinsdag zit ik de hele dag in de schoolbanken bij het Summa College in Veldhoven. Bij Summa Wonen & Design volg ik de bbl-opleiding Interieur- en meubelontwerp. Ik zit in mijn eerste jaar. En hoewel ik pas een aantal maanden bezig ben, weet ik zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Met mijn 22 jaar ben zeker niet de jongste student hier. Hoe dat komt? Ik heb een behoorlijke carrière-switch gemaakt.

Van opvoedkunde naar hout

Ik heb eerst een studie pedagogiek afgerond, hield me dus bezig met opvoedkunde en het werken met kinderen. Maar daar bleek uiteindelijk niet mijn hart te liggen. Ik wil met mijn handen werken, creatief bezig zijn. Op de werkvloer kom ik nu de dag fluitend door. De computer ben ik na een kwartier al beu. Laat mij maar lekker mijn ding doen in de werkplaats. Dáár krijg ik energie van.

Werken met hout, daar komt een hoop bij kijken. Leren van de juiste termen, de gereedschappen goed gebruiken. Welke lijm gebruik je waar voor? En natuurlijk zijn er de grote zaagmachines. Daar moet je niet al te lichtzinnig mee omspringen, zo is mij wel duidelijk geworden. ‘Safety first!’, zegt mijn stagebegeleider.

Ik ben nog volop bezig met alle vaardigheden te leren, moet vanaf nul beginnen. Dat zie ik niet als een nadeel. Gemotiveerd zijn en de handen laten wapperen, dan kom je al een heel eind. En zeg nou zelf: als je iets doet wat je leuk vindt, dan kost het weinig moeite. En ja, een beetje aanleg voor het vak is ook niet weg natuurlijk.

Steuntje in de rug

Als nieuweling moet je je in deze branche sowieso bewijzen, zeker als vrouw. Meisjes staan in deze sector  altijd 2-0 achter, zó oneerlijk. Ik heb de stand gelukkig snel gelijk getrokken. Waren sommige collega’s in het begin wat afwachtend, nu voel ik me inmiddels ‘one of the guys.’ Ik hoop dat ik meiden die dit lezen een steuntje in de rug kan geven, al is het er maar één.’

Eef Schilders

Eef Schilders (22) woont en werkt in het Brabantse Bladel. Ze is eerstejaars student aan de opleiding Interieur- en Meubelontwerp bij het Summa College in Veldhoven. Ze geniet van mooi hout en de handen uit de mouwen steken. Ze blogt er tien keer per jaar over voor Houtwereld.

3 reacties op “‘Met motivatie, inzet en een stukje lef kom je ver’

 • Rosita Reumer

  Goed bezig Eef!! Succes op jouw mooie pad. Ik denk dat jij wel een mooie Les van Goud hebt.
  In de pod/vodcast Lessen van Goud, ga ik in gesprek met gasten die een (levens)les hebben die ze op school hadden willen leren en iedereen gunnen. Zie youtube, spotify, en andere podcastkanalen.
  Contact me bij interesse lessenvangoud@summacollege.nl.

 • inge

  You go girl 👊💪

 • Eef,
  blijf in jezelf geloven! en met deze leeftijd van 22 mag je nog enorm vaak je neus stoten, zie dat als een mooie opstap naar jouw sterke toekomst! en geloof me, die studie pedagogiek kun je hierbij nog echt gebruiken(opvoeden-omgang met collega’s)succes en verlies nooit “dat stukje lef” (mooi artikel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer