Ga naar hoofdinhoud

Brandvertraging nog in de kinderschoenen

Brandvertragende constructies zijn lastig te begrijpen. Waarschijnlijk verklaart dit waarom er eigenlijk nog heel weinig gebeurt op dit vlak. Zo heb je bijvoorbeeld niks aan een brandvertragende deur als er niet een brandvertragend kozijn omheen zit.

Oftewel: alleen een deur-kozijncombinatie kan brandvertragend zijn. En daarbij is het toch echt te simpel om gewoon een zware houtsoort toe te passen. De combinatie van kozijn en deur zal getest moeten zijn op 30 of 60 minuten brandvertraging.

Je hebt ook niks aan brandvertragend behandelde gevelbekleding als de rest van de gevelconstructie niet aan de eisen voldoet. We zien vaak dat het achterhout niet behandeld wordt of dat er een zuigende werking uitgaat van de gevelconstructie, zoals ook het geval was bij de flat in de Londense wijk Kensington die volledig uitbrandde. De totale gevel moet dus beoordeeld worden en niet alleen de onderdelen.

Hier ligt een belangrijke taak weggelegd voor de aannemer en de constructeur. Verder is het interessant om straks te zien welke behandeling voor de brandvertraging van houten gevelbekleding de wedstrijd gaat winnen. Wordt het brandvertragend impregneren of behandelen met brandwerende verf?

Brandvertragende semi-transparante beits is momenteel alleen getest voor binnen, maar voor buiten zijn er al wel dekkende, brandvertragende verfsystemen ontwikkeld en getest. Brandvertraging meenemen bij het industrieel verven is vele malen goedkoper en voorkomt uitlogen, maar we zullen zien hoe de markt beslist.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer