Ga naar hoofdinhoud

Bubbel

In de naaldhouthandel gebeurde het ’t eerst. De verkoop van vurenhout loopt sinds het voorjaar als een trein, naarmate meer mensen door corona thuis in een bubbel kwamen te zitten. Zij besloten eindelijk eens bepaalde klussen aan te (laten) pakken.

De vraag vanuit de bouw en verbouwingsprojecten blijft tot op de dag van vandaag groot. Ook de pallet- en emballagesector begeeft zich weer op de markt en laat de dip achter zich.

Bij de meeste naaldhoutzagerijen krimpt de voorraad. Want zij zijn de afgelopen maanden gigantisch meer zaken gaan doen in de Verenigde Staten, waar de prijzen van gekte niet meer weten wat ze moeten doen: ‘the only way is up’. Inmiddels is de Nederlandse naaldhoutvoorraad historisch laag en – dat snapt iedereen – stijgen ook hier de prijzen. Naaldhoutimporteurs zeggen dat ze dit alles nooit eerder hebben meegemaakt.

Ook de plaatmaterialenwereld begint overspannen trekjes te vertonen. Overal in de wereld neemt de vraag naar houten en houtachtige platen toe. Fabrikanten draaien overuren, levertijden lopen op en prijzen stijgen. Bij importeurs nemen de zorgen toe of ze wel voldoende volume voor hun klanten kunnen scoren.

Maar hier stopt het niet. Hout en houtproducten vanuit Azië, Zuid-Amerika en Afrika kosten steeds meer en arriveren steeds later in onze havens. Wat in het begin nog leuk was voor de handel – goede vraag, eindelijk weer eens prima prijzen – begint minder prettige vormen aan te nemen. Want hoe lang blijft deze bubbel intact?

Dankzij de bekende economische wetten weten we allemaal dat veranderingen ten aanzien van vraag en aanbod onvermijdelijk zijn. Kennis van de markt is cruciaal. Alleen bij slimme verkopers, slimme inkopers en slimme leveranciers zal de bubbel niet barsten.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer