In de vorige Houtwereld ging Splinter uitgebreid in op de bedroevende kwaliteit van hout dat te koop is in doe-het-zelfzaken en bouwmarkten. U weet precies wat ik bedoel, want we komen allemaal wel eens in zo’n zaak. Ook al hebben we iets heel anders nodig, toch kunnen we het niet laten om even te gaan kijken naar de liggende en staande schappen met gezaagd hout, geschaafd hout, lijstwerk en meer.
Is mijn mee-winkelende echtgenoot mij opeens kwijt, dan weet hij precies waar hij me kan vinden. Hij weet ook dat ik daar dan sta te mopperen en dat hij een zaterdagmiddag zit opgescheept met een chagrijnige vrouw. Want het ziet er echt slecht uit. De schappen zijn vaak een rommeltje.
Menig houtdeel is krom: of het nou een plank is of een profiel of een gepunte paal. Of je hebt een plint met halverwege een knoepert van een noest: ontsierend en niet bevorderlijk voor de stabiliteit. In het deel met tuinhoutproducten staan altijd wel een paar kapotte tuinschermen. Van sommige houtkunststofcomposieten is standaard een stuk afgebroken.
Wat voor beeld krijgt de consument in vredesnaam van hout? En waarom verandert dit niet? Enig lichtpuntje is dat de professionele handel er met zijn kwaliteit gunstig bij afsteekt. Maar ja, daar winkelt de particulier niet. Dus schaam ik me. En mag ik van mijn man niet meer mee naar de bouwmarkt.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer
Met genoegen heb ik uw column gelezen over de bedroevend slechte kwaliteit van de (staande) houtschappen en vakken in bouwmarkten en doe-het-zelfzaken. Een zeer slechte beurt maken de doe-het-zelfhandels met deze presentatie. Korte lengtes waar je praktisch niets mee kunt, en de kwaliteit is zo laag dat het hout alleen nog voor botenbouw geschikt is.
Maar als u nu denkt dat het in de professionele houthandel beter is, dan komt u bedrogen uit. Natuurlijk komt de kwaliteit iets beter tot zijn recht. Bij een echte houthandel die zijn waren slijt aan meubelmakers, trappenmakers en meer, kun je nog smullen van wat er geboden wordt.
Elders is het echter minder. Marges op hout zijn de laatste jaren steeds meer onder druk komen te staan, vraag en aanbod bepalen de markt. Zagerijen in Scandinavische landen en Rusland kunnen misschien wel beter leveren, maar ze doen liever zaken met landen die nog een goede prijs betalen.
Ook heb ik het idee dat kap- en droogprocessen onder druk staan. Het valt me op dat er in de forse maten veel droogscheur zit, een gevolg van geforceerd drogen. Verder zit er in de geschaafde maten (22×100 , 22×50) veel waan en zijn knijpmaten aan de orde van de dag.
Al met al geen reclame voor de professionele handel.
Ik zit nu al een tijd in het houtvak, en verbetering zie ik niet. Alles moet sneller en sneller.
Ik zie om me heen dat bestekzoeker een uitstervend beroep is. Er is geen tijd voor.
De gevolgen van de 24 uurs-economie zullen ook in de bouwmarkt en houthandel hun uitwerking niet missen.