Ga naar hoofdinhoud

Dat houten huizen heel snel meer waard worden

Ja. Dat dus. Dat je wel kunt klagen over de houtprijzen, maar dat dat dus voor mensen die al een houten huis hébben, het liefst goed demontabel, in wezen heel goed nieuws is. Ze profiteren niet alleen van de stijgende huizenprijzen, maar ook van stijgende materiaalprijzen.

Kijk: hout is lang het bouwmateriaal van arme lui geweest. Zie ook de expositie op de Biënnale in Venetië van de Amerikanen: een loflied op het wood-frame huis. Houtskeletbouw als iets wat je desnoods zelf wel kon doen of in ieder geval voor niet te veel geld. Ondertussen is hout ook altijd een exclusief materiaal geweest: mahoniehouten kasten, luxe betimmeringen van eetzalen, gallerijen, ontvangsthallen, kantoren.. een normaal mens kon zich in vroeger tijd niet (en nog niet) een eikenhouten binnendeur of kerkbank veroorloven, reden waarom het zogenaamde ‘houten’ is uitgevonden door huisschilders: imitaties aanbrengen van houtsoorten op plekken waar de eigenaar het origineel niet kan betalen.

En dan is nu de houten revolutie gaande: overal op de wereld wordt meer en meer in HSB, CLT, DLT, Glulam en andere houtvarianten gebouwd. Losmaakbaar, circulair. Om tal van redenen maar een belangrijke is de opslag van CO2 en het materiaal-opslag vormen van je gebouw voor de toekomst.

Ik liep laatst met een vurig promotor van houtbouw door zijn net gereed gekomen kantoor. ‘Over vijftig jaar heeft de opdrachtgever zijn bouwkosten er niet alleen uit door de expoitatie-opbrengsten. Hij heeft de kosten er ook letterlijk uit als hij dit gebouw demonteert en de onderdelen verkoopt’, zei hij. Bouwmateriaal is eigenlijk uiterst goedkoop. Zeker bouwmateriaal dat CO2 uitstoot in plaats van opneemt. Als die kosten zouden worden meegeteld dan zouden we bepaalde materialen helemaal niet meer gebruiken: veel te duur. Tsja, misschien dat Dior, of Swatch dan wel weer, puur uit luxueuze baldadigheid, in staal of beton gaan bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer