Ga naar hoofdinhoud

De bomenveller met zijn ramshoorn

In deze politieke tijden denk ik wel eens terug aan de ‘revolutionaire voorhoede’, maar ‘Gideonsbende’ klinkt natuurlijk ook goed. De vraag is of het helpt: met een kleine club zeloten heel veel herrie maken.

Voor wie nu al mijn spoor bijster is: een zelfbenoemde ’transitieprofessor’ met een zeer mager wetenschappelijk palmares roept op tot zo’n ‘gideonsbende’. Hij bedoelt er mee dat er een clubje mensen moet beginnen met drammen en op deuren beuken om zo politiek en maatschappelijk dingen in beweging te zetten, om zo de transitie te bereiken. Duurzame dingen, dus de professor ontmoet veel symphatie.

Alweer Lenin in een blog van mij


Als je transitie zoals deze professor het in zijn dunne boekje voor de massa’s het uitlegt als een verkapte revolutie ziet (want het gaat met sprongen en van ‘au’ als je hem mag geloven), dan is dat begrip ‘revolutionaire voorhoede’ eigenlijk meer op zijn plaats. Een term bedacht door… -pubquiz roffeltje-… inderdaad Vladimir Lenin, de leiden van de Russische Revolutie. Het idee is dat de grote massa nog niet rijp is voor de revolutie, slechts een klein groepje heeft het wel begrepen. Dat groepje vormt dan de stoottroepen die de revolutie in naam van de grote massa, die daar dus niet om heeft gevraagd, bewerkstelligt. Er ligt nogal wat hoogmoed en wokeness in dat begrip en ook nogal neerbuigendheid over wat andere mensen weten en vinden.

En Bonifatius, we zijn nu toch bezig


Maar goed: Gideonsbende, dus. Grappig om het weer eens na te zoeken. Gideon is een figuur uit het Oude Testament en wordt ook wel ‘De bomenveller’ genoemd. Maar dat is flauw. Hij schijnt, zoals Bonifatius bij Dokkum van plan was, een paal of boom omgehakt te hebben waar de plaatselijke bevolking iets heiligs in zag. In beide gevallen om de locals te laten zien dat ze het fout hadden, in het geval van Gideon liep dat gunstig af, voor Gideon dan.
Maar zijn ‘bende’ kennen we van een later event, toen hij optrok met 300 man tegen het veel grotere leger van de Midjanieten (De wie? Nooit van gehoord! Klopt. Komt door Gideon). Door in de nacht aan te vallen, daarbij heel hard op ramshoorns te blazen en ook anderszins herrie te maken. Hoe ze er ondertussen ook nog op los konden hakken is me onduidelijk, maar overwinnen deden ze.

Samen wakker worden

Nogal strijdbaar, deze beelden. Terwijl: een grote groep mensen, ik denk al sinds enige tijd een kritische massa, is allang over het kritiekpunt heen en bezig met de transitie. Transitie niet begrepen als revolutie (echte transities zijn mijns insziens nooit revoluties geweest, al was de verandering revolutionair, daar zit de denkfout van de professor) maar als overgangstijd: zien dat veel van het oude niet meer van toepassing is en dat er iets nieuws moet komen. In alle haarvaten van deze maatschappij (ok, niet álle) zijn mensen dagdagelijks bezig om zich voor te bereiden op of te werken aan de nieuwe werkelijkheid. Met zijn elektrische vervoermiddelen, zijn biobased materialen, zijn windmolens en zonnepanelen, zijn duurzame productie etcetera etcetera. Dan kun je wel midden in de nacht je pot van aardewerk op de grond gooien, op je ramshoorn blazen en met je fakkel zwaaien, maar slimmer is het om sámen wakker te worden in het ochtendgloren en een nieuwe dag tegemoet te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer