Ga naar hoofdinhoud

De eenvoud van hout

Ik ga niet teveel verklappen, maar ik ben dezer dagen weer eens gewezen op een heel bijzondere kant van houtbouw, met name weer van dat kruislaaghout, want dat is me toch wel bijzonder spul. De bijzondere kant: de eenvoud.

Nee, met mijn twee linkerhanden ga ik niet zeggen dat het simpel is om te bedenken. Maar voor het nieuwe Het Houtblad, het juni-nummer, ben ik eens goed gaan kijken naar het HoHo in Wenen, met zijn 84 meter een van de allerhoogste houten gebouwen ter wereld, dat pas werd opgeleverd en waar de bewoners en bedrijven op dit moment in aan het trekken zijn.

Kijk: je kan het van twee kanten zien. In Nederland zijn we sterk gewend om in esthetiek en vormen te denken. Willen we een houten gebouw, dan moet het meteen ook de vorm van een paddestoel, een boom, een dier, een boot of een Indonesisch rijstveld hebben. Hebben we dat eenmaal bedacht dan gaan we ontwerpen en materialiseren. Het is al heel bijzonder als we ons in dat stadium laten adviseren door mensen die verstand van bouwmaterialen hebben. En dan nog hebben we liever dat zij onze uitdagingen oplossen dan dat wij onze vormen laten dicteren door het optimum van het materiaal.

Voorspelbare houtbouw ook niet goed

In andere landen gaat dat anders. En dat is ook niet altijd alles. Een groot houten kantoorgebouw in de Verenigde Staten? Ik hoef de foto’s niet te zien om te weten dat er een houten glumlam skelet zal worden neergezet dat met veel glas zal worden gevuld en verder met nogal hokachtige kruislaaghouten draagmuren, met gebruik van minimaal materiaal, dat wel. Een houten flat in Groot-Brittanië? Een studentenflat in Frankrijk? Kans van 8 op 10 dat we het over houten-dozenbouw hebben: stapelen die hap, geveltje eromheen, klaar. En de Scandinaviërs bouwen dan weer schijnbaar meer van buiten naar binnen, zal wel met het weer te maken hebben: een vlakke en rechte houten gevel met daarbinnen verstopte draagstructuren.

Dat ik chargeer hoef ik er toch niet bij te zeggen? In al die landen worden ook prachtige houten creaties gerealiseerd.

Wondermooi, knettereenvoudig

In Wenen, mensen, hebben ze niet koste-wat-kost zoveel mogelijk hout willen gebruiken. Een stevige betonnen kern houdt de boel stevig. Maar toch is dik 70 procent van het toegepaste materiaal hout. En van dat materiaal gaan ze helemaal uit: Hout kan enorme afstanden overspannen. Hout kan je af-fabriek een betonlaag meegeven. Geen geluidellende meer. Hout kun je in elkaar haken en op elkaar schroeven en dat is het zo sterk als gewapend beton. Dus bedachten ze er een wondermooi, knettereenvoudig systeem, als je er eenmaal opgekomen bent, om maximaal vrij indeelbare etages als een bouwpakket in elkaar te haken.

Is het resultaat mooi? Kwestie van smaak, je moet om te beginnen al van hoge gebouwden houden en, nee, spectaculair is het visueel allemaal niet. Maar er is vanuit de mogelijkheden van het materiaal gedacht, wat een in veel opzichten extreem behaaglijke leefruimte voor de bewoners en gebruikers heeft opgeleverd. En die lui, die bewoners en gebruikers, die moet je toch ook niet uit het oog willen verliezen :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer