Op maandagochtend loopt productieleider Jochum de fabriek binnen. Hij groet links en rechts de medewerkers. Het valt hem op dat het een bont gezelschap is van vaste medewerkers, tijdelijke krachten, leerlingen en uitzendkrachten. Allemaal zijn ze even belangrijk voor het behalen van de productie, toch worden ze niet altijd gelijk behandeld.
Werkkleding
Het eerste dat hem opvalt is de grote verscheidenheid aan werkkleding. Ingeleende krachten dragen hun eigen kleding, of een T-shirt van het uitzendbureau. Wat zou het mooi zijn dat alle werknemers in elk geval een T-shirt of trui van het bedrijf dragen. Iedereen draagt dan kleding met het logo van het bedrijf en hoort er dus helemaal bij.
Beloning
Wat Jochum ook merkt, is het verschil in beloning tussen de eigen medewerkers en ingeleende krachten. Het is toch vreemd dat een ingeleende kracht automatisch minder krijgt? Grote verschillen zijn makkelijk te voorkomen, door al bij het opstellen van de vacature de inschaling bepalen. Je betaalt iemand immers voor het werk dat hij/zij doet. Zo voorkom je grote verschillen en krijgt ook de ingeleende kracht het salaris waar hij/zij recht op heeft.
Functioneringsgesprekken
Uitzendkrachten of andere ingeleende krachten zijn uiteraard bezig met hun toekomst. Hun toekomst binnen jouw bedrijf, maar ook in het algemeen. Zij weten hoe belangrijk het is om je te blijven ontwikkelen en zo interessant te blijven voor bedrijven. Door deze groep ook uit te nodigen voor een functioneringsgesprek krijg je meer zicht op de wensen en plannen en kan je daarop inspelen. Zo bind je de werknemer aan je bedrijf en kun je direct inzetten op ontwikkeling.
Kerstpakketten
Tenenkrommend vindt Jochum toch altijd de kerstperiode. Wat is het gênant om bij het uitdelen van de kerstpakketten de uitzendkrachten over te moeten slaan. Natuurlijk kun je stellen dat het uitzendbureau hier verantwoordelijk voor is, maar wat is er op tegen om de uitzendkrachten één keer per jaar voordeel te laten hebben van hun positie?
Ingeleende krachten zijn in de ogen van Jochum net zo belangrijk als vast personeel. Beide zijn namelijk nodig om de fabriek draaiende te houden. Goed personeel is moeilijk te vinden en een uitzendkracht kan zomaar de nieuwe vaste medewerker zijn die het bedrijf nodig heeft. Die moet je niet achterstellen, maar direct mee laten tellen!
En eerlijk is eerlijk… Daar kan ik het alleen maar volmondig mee eens zijn!
Geschreven door Nynke Hogenhuis, arbeidsbemiddelaar bij Technopark