Ga naar hoofdinhoud

De Scandinavische revolutie

OK, de Amerikanen zijn ook bezig, en de Australiërs. En ze halen allemaal hun kennis uit de Duitstalige landen, maar in Scandinavië voltrekt het zich nu: een razendsnelle revolutie. Wil je hoog bouwen, voor de massa’s of juist niet, kantoren, gemeentehuizen, stations… dan bouw je in hout.

Neem het verhaal dat 80 procent van de Noorse studenten tegenwoordig in een houten woning woont met een korreltje zout, dan nog zijn de aantallen gebouwen van kruislaaghout die in Scandinavië gerealiseerd worden indrukwekkend. Op het fabrieksopeningsfeestje van Derix, net over de grens bij Oldenzaal, maker van kruislaaghout en gelamineerd hout, sprak ik een Zweed die naaldhout verkoopt aan klanten als Derix. Volgens hem was het geen nationale wet ofzo, die ervoor zorgt dat iedereen in Scandinavië tegenwoordig in hout bouwt. Wel gaf hier en daar het beleid van een gemeente, universiteitsbestuur of hotelketen de doorslag. En de algehele wens om duurzamer, gezonder, demontabel, CO2-slurpend te bouwen.

En ze zijn daar niet bang voor lelijkheid, hé? Dat hoogste houten gebouw van de wereld, dat Mjorstanet, een flat van 18 verdiepingen, 85,4 meter hoog in Noorwegen, je hoort mij niet zeggen dat het esthetisch gezien ook maar in de schaduw mag staan van Hotel Jakarta, de Triodos Bank of dat nog te bouwen HAUT in Amsterdam (waar het kruislaaghout overigens door EcoFlin geleverd wordt). En datzelfde geldt voor het pas opgeleverde hoogste gebouw van Zweden: het moet er heerlijk wonen zijn, maar van de buitenkant wordt je er niet erg warm van.

Bijzonder is, zoals blijkt uit een artikel van Architecture Norway, dat die houten revolutie in niet meer dan twee decennia op stoom is gekomen. Begin jaren 2000 was het daar nog net zoals bij ons, en nu is het er heel anders. Er verrijst daar een wereld van hout! En hoe komt dat, volgens diezelfde bron? Omdat ze daar in het noorden kennis zijn gaan uitwisselen, heel effectief, heel diepgravend. En volgens mij doen ze dat daar nog steeds. Een spil in dat web, iemand die niet alleen van alle grote projecten daar op de hoogte is, maar er ook veel rondloopt, zijn kennis deelt ofwel juist kennis komt vergaren is Jen Erneholt. Ik vind het echt geweldig dat hij mijn gast mag zijn als een van de sprekers op de Houtdag 2019!

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer