Ga naar hoofdinhoud

De strijd om de akkergronden

Dat was toevallig, begin dit jaar, dat de stikstofdiscussie zo’n beetje gelijk opliep met de CO2-discussie en via houtbouw met elkaar verweven werden. De bouw en de landbouw. In houtbouw zou die zich kunnen toespitsen.


Even hernemen: Nederlandse bouwprojecten werden stilgelegd wegens een arrest van de Raad van State: het gepolder dat een compensatieregeling voor een teveel aan stikstofproductie naar de toekomst wegredeneerde kon niet door de beugel.

Stikstof en boeren


Dus, als we door wilden bouwen dan zou daar concrete stikstofreductie tegenover moeten staan. Daarom rijden we allemaal sinds een paar maanden 100 kilometer per uur waar je 130 mocht èn kwamen grote groepen boeren in opstand. De Nederlandse veestapel blijkt namelijk één van de grootste stikstofproducenten te zijn.

Nederlandse houtbouw

Tegelijk kregen we in ons land een oplevende belangstelling voor houtbouw. De Tegenlicht-documentaire Houtbouwers wordt daarvan allerwege als de aanzet gezien. Niet alleen werd daar nog eens rustig en duidelijk in uitgelegd hoe hout CO2 in zich opslaat terwijl steen en beton CO2 uitstoten, maar ook schetste met name architect Marco Vermeulen daarin het visioen dat we van Nederland een houtverbouwend land zouden kunnen maken en dat we dus onze eigen huizen zouden kunnen laten groeien.
Vermeulen is die mening later gaan nuanceren. Onder andere het instituut Probos kwam met berekeningen dat we uit onze eigen bossen hoogstens een 1000 a 1500 duurzaam geteelde clt- of hsb-woningen zouden kunnen halen. Niet de 50.000 per jaar die we nodig hebben.

Houtbouw vriend van boeren

Hoe de twee discussies vermengd raakten? Omdat houtbouw lichte bouw is. De stikstofuitstoot tijdens de montage van een houten gebouw kan op praktisch 0 liggen, zoals Daan Bruggink met de bouw voor het wildopvang Avolare aan het bewijzen was. Zo was de houtbouw eigenlijk een bondgenoot van de boeren: als de bouw minder uitstoot, hoeft de landbouw misschien minder te krimpen.

Houtbouw is bosbouw

Maar nu ligt dat plan van Vermeulen, hij schreef er ook een rapport over voor de provincie Zuid-Holland, toch wel weer op tafel. En de Volkskrant deed een aantal onderzoeken naar landgebruik en -bezit in Nederland waaruit blijkt dat een overgroot deel van ons land in monocultuur wordt verbouwd door onze agrariërs.
En dan ziet het debat er opeens heel anders uit: wie wil dat Nederland autarkisch wordt in houtbouw wil dat er eigen kruislaaghoutproductie komt. En wie dat wil wil grootschalige duurzame teelt van bossen. En wie grote bossen terug wil in Nederland ontkomt er niet aan om akkergrond op te gaan eisen voor bosgrond.

Boeren versus houtbouw


Dus. Een meer duurzame landbouw, kleinschaliger, met als output duurzamer voedsel en tegelijk een grootschaliger duurzame bosbouw met als output duurzaam bouwmateriaal. Dat is de visie waarover bijvoorbeeld morgen vanuit Pakhuis De Zwijger gesproken gaat worden. Dat klinkt allemaal heel inclusief, maar ik zie hier nog een lange strijd in: die van boeren en hun manier van leven van de afgelopen decennia en een ideaal van herverdeling van Nederlandse grond. Interessante tijden, ja, ja!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer