Ga naar hoofdinhoud

Die corporaties toch! Zie ze gaan!

Ja ik weet dat ik op deze plek wel eens wat gemopperd heb over de traagheid waarmee de Houten Revolutie op stoom komt. Maar moet je eens zien hoe er over in hoog tempo opeens houten woningen gebouwd worden. En hoe corporaties de uitdaging massaal lijken aan te gaan!

Natuurlijk zijn het overal en voor elke corporatie opnieuw weer pilots, en daar zit ook meteen weer een levensgroot gevaar in: als iedereen in zijn eentje met steeds weer een andere bouwer, architect en leverancier gaat experimenteren, wat leren we daar dan met zijn allen van?

Zo is het ook een beetje met de verduurzamingen van het woningbezit van corporaties gegaan, die een jaar of vijftien geleden begon: veel mooie pilots met best wel goede resultaten en daarna niet meer weten hoe de boel op te schalen en uit te rollen.

Maar… misschien gaat het nu wel heel anders. Ten eerste is nieuwbouw, -in hout- een stuk cleaner dan renovaties waar je met allerlei varianten en toleranties te rekenen hebt. Ten tweede heb je veel te maken met staande kennis die veelal uit het buitenland betrokken wordt. We hoeven het niet helemaal zelf te verzinnen, maar kunnen er onze eigen, eigenzinnige Nederlandse, en op de sociale woningbouw betrokken, visie er op loslaten.

Laten we ze daarom voorlopig volop vieren, de initiatieven zoals in Rotterdam, Weert, Alkmaar, Eindhoven en Monnickendam, en volgens mij nog op heel veel meer andere plaatsen.

Opvallend is dat van deze voorbeelden er maar twee gebruik maken van welgeteld één aanbieder van gestandaardiseerde houten modulebouw, terwijl op dat gebied, dus aan de aanbodzijde, speciaal gericht op corporaties en ontwikkelaars, nog veel meer gaande is, en al die partijen met hun concepten voor snelle, seriematige grootschalige houtbouw hebben ook allemaal zo hun contacten, dus er is zich een stuwmeer achter de dam aan het opbouwen. Opwindend!

Het lijkt me ondertussen best belangrijk dat de corporatiesector, al dan niet samen met ontwikkelaars en beleggers, een epxertisecentrum inrichten. Hoe meer er wederzijds inzicht gegeven kan worden in technieken, kosten, exploitatieberekeningen, evaluaties, opleverpunten, bewonerstevredenheidsmetingen, hoe beter de markt én de techniek zich zal kunnen ontwikkelen. En het mooie aan Nederland-corporatieland is dat we dat kúnnen, kennis en ervaringen met elkaar delen. Ik denk dat hier een schone taak voor vooral Aedes ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer