Ga naar hoofdinhoud

Dubbel

Na een – voor de meeste houtbedrijven – werkelijk fantastisch jaar, komt 2021 er nu aan. De sector loopt met ongelofelijk veel plannen voor nieuwbouw en uitbreiding rond. Want de zaken lopen goed, er is veel geld verdiend. Toch zullen velen met een dubbel gevoel over de drempel naar 2021 stappen.

Sowieso omdat wij ons als mens (Nederlanders?) altijd afvragen hoe lang de goede tijden aanhouden. Er breken immers altijd weer andere tijden aan. Afgezien daarvan, is er aan de ene kant een euforisch gevoel. De behoefte aan hout was en is nog steeds groot. Ook is hout er duidelijk populairder op geworden. Zowel in de bouw als in interieurs. Dat ‘stoffige’ materiaal van ons is in de ogen van de jongere generatie(s) mooi, hip, natuurlijk en gezond.

Maar ja, er is ook een andere kant. Een kant waar de angst regeert. De goede tijden beginnen de eerste scheurtjes en barstjes te vertonen. We zien en weten dit allemaal, maar denken er liever niet aan. Het is niet leuk om die euforie los te laten.

Zelfs ik – hoe uniek is dat (?!) – werd laatst gebeld en gemaild door industriële inkopers van naaldhout uit Nederland tot in China aan toe. Of ik betrouwbare adressen heb waar zij voor een betaalbare prijs naaldhout kunnen kopen.

Er dreigt een tekort aan hout, in welke vorm of uitvoering dan ook. De wereldwijde vraag is groter dan het aanbod. En scoor je als inkoper een paar mooie partijen hout in zeg maar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika, dan stuit je bovendien op chaos in de containervaart. Er is een gebrek aan lege containers en nauwelijks plek beschikbaar op schepen. Dikke vertragingen dus.

Dubbel gevoel of niet, één ding is zeker: ook 2021 wordt een interessant houtjaar!

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer