Ga naar hoofdinhoud

Een boekje open over hout

Misschien loop ik te kort in de branche rond om te begrijpen dat het niét bijzonder is, maar over houtbouw lijkt iedereen wel een boek te willen schrijven.

Er is natuurlijk Tomorrows Timber waarmee Pablo van der Lugt en Atto Harstra onlangs kwamen, dat lijkt een tamelijk uitputtend basisboek waarin alle aspecten van houtbouw, zij het met nadruk op mass timber, behandeld worden. Maar ik was pas in gesprek met een bouwbedrijf dat de houtbouwmarkt op wil en die waren ook al van plan om een boek te maken. En een man die houtsnippers met cement vermengt en daar huizen van bouwt liet zijn levensverhaal optekenen. En een systeembouwer maakte een magazine en… ik kom steeds mensen tegen die van plan zijn het ultieme boek over houtbouw te schrijven.

Volle boekenkasten

Als boekenliefhebber en veellezer ben ik daar best vóór, als is natuurlijk iedere boom die in de papierindustrie verdwijnt er een minder om mee te bouwen.
Het is wel de vraag waarom mensen steeds zo’n behoefte hebben om heel veel over houtbouw te verzamelen, te bundelen en anderen onder de neus te duwen. In een tijd waar het lezen sterk afneemt, ook al zie ik bij veel architecten altijd nog volle boekenkasten staan.

Elkaar overtuigen van evidenties


Als we elkaar blijven overtuigen van iets dat eigenlijk evident is, wat zijn we dan aan het doen, dat vraag ik me wel af. Ik zie dat toch wel op veel plekken: mensen die het reuze interessant vinden om over circulariteit te spreken, bijeenkomsten over kruislaaghout bij te wonen, de auteurs van interessante boeken ontvangen en ondertussen… wat gebeurt er?
Er gebeurt ondertussen gelukkig heel veel. We zitten nu in een forse, brede, pilotfase. Veel concepten zijn grote stappen verder in hun weg naar de markt. Demonstratiehuizen, proefwoningen, pilotprojecten worden opgetuigd.

Weten wat moet en hoe


Een pilot is niet voor niets een proef: daar gaan dingen uit blijken. Dingen die verbeterd moeten worden. Daar moeten we ons niet door uit het veld laten staan maar daar moeten we in doorzetten. We weten dat dat moet. Om de planeet. Om het klimaat. Tegen de uitputting. Tegen de stikstof en tegen de CO2.
Als we een boek nodig hebben is het nog ongeschreven marsroute van hoe te komen van deze pilotfase tot complete circulaire steden vol houten gebouwen en elektrisch vervoer, van consuminderende, gelukkige mensen die in harmonie leven met de natuur. Dat wil ik dan wel lezen.

Eén reactie op “Een boekje open over hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer