Ga naar hoofdinhoud

Een manifest spijker je op een deur

Een tijdje geleden ontving ik een papier, posterformaat, met een opsomming van een aantal voordelen van bouwen met hout. Het soort voordelen waar ik ook graag en veel en doorlopend op wijs. Er stond ‘manifest’ boven.

Het stuk was een deel van de campagne van het Centrum Hout, begreep ik. Die campagne, waar best wat geld en energie in gestopt wordt en die tot doel heeft het aandeel houtproducten in de bouw met een aantal procentpunten te vergroten juich ik van harte toe. En er worden goede plannen gesmeed, zover ik kan overzien. Maar dat manifest…

Tuurlijk, ik ben een oude man en zelfs ik heb de Maagdenhuisbezetting niet meegemaakt, laat staan dat ik naast Marx en Engels zat toen ze schreven over een spook dat door Europa waarde. En toen Maarten Luther zijn stellingen op de kerkdeur spijkerde, dat was ook alweer een tijdje geleden, maar mensen: een manifest is geen uitleg over wat er goed is aan iets.

Een manifest verklaart iets. Dat er iets mis is, dat dat veranderen moet en hoe dat veranderen moet. Het vraagt durf om er je handtekening onder te zetten want je committeert je aan een doel dat niet zomaar te bereiken is, je verklaart een weg in te slaan die niet per se comfortabel is. Het is niet vrijblijvend.

Als ik zo’n manifest zou opstellen dan zou ik de ondertekenaars willen laten verklaren:

  • Nooit meer met niet-gecertificeerd hout te bouwen
  • waar het kan voor houtbouw te kiezen
  • waar houtbouw niet kan hybride te bouwen
  • de voordelen van houtbouw te zullen uitdragen
  • in brede kring het bouwen met hout te zullen bevorderen

Zou jij daar je handtekening onder zetten en je er dan aan houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer