Ga naar hoofdinhoud

Emoties

Het gaat er pittig aan toe, in de huidige discussies over het bosbeleid en de houtkap van Staatsbosbeheer. Voor- en tegenstanders rollen nu al maanden over elkaar heen.
De publieke opinie werd nog nooit zo breed geëtaleerd als nu; elk denkbaar communicatiemiddel wordt gebruikt. Ook is de publieke opinie nog nooit zo effectief gebleken als nu.

De gemiddelde mens houdt van bos. Om het te zien, om het te ‘voelen’ (erdoorheen lopen en sereniteit en schoonheid ervaren) en het te ruiken (vooral tijdens of na een regenbui). Bossen prikkelen zoveel zintuigen. Ze spreken tot de verbeelding.
Daardoor maken bossen emoties los. Allerlei mensen en organisaties spreken nu van “moord” op het Nederlandse bos. Ze menen dat echt, want bomen zijn levende organismen.

Ze willen een verbod op kaalkap, op het bewerken van bosbodems en op houtoogst voor energieproductie. Er moet een goede balans komen tussen biodiversiteit en klimaat.
De protesten hebben effect. Natuurmonumenten stopt voorlopig met het kappen van bomen. Staatsbosbeheer is flink aan het communiceren geslagen over haar keuzes in het bos en licht haar beleid toe.

Dat is goed, dat is nou precies wat er nodig is. Want bos is niet alleen van de overheid. Bos is van ons allemaal.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer