Ga naar hoofdinhoud

Extra plank

Wie mij kent, weet dat ik een rasoptimist ben. Ik ben dan ook erg blij dat het kabinet de komende jaren twee miljard euro investeert om de woningmarkt vlot te trekken.

Ondanks de goed gevulde orderportefeuilles staan duizenden toekomstige bouwprojecten in de wachtstand. De bouwsector kampt met een personeelstekort en langere levertijden van bouwmaterialen. Daar is het stikstofprobleem bovenop gekomen. Intussen is het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwe woningen al heel 2019 aan het dalen. Ook in de utiliteitsbouw treedt in het tweede kwartaal van 2019 een stagnatie op.

Maar ik schakel gauw over op goed nieuws: het kabinet steekt de komende jaren twee miljard euro in de woningmarkt.

Gemeenten en woningcorporaties worden gestimuleerd om sneller en meer betaalbare woningen te realiseren. Er komt een woningbouwimpuls van 1 miljard euro om het woningtekort in te lopen, de bouwproductie hoog te houden en de gevolgen van de stikstofuitspraak op te vangen. Daarnaast gaat het Rijksvastgoedbedrijf, samen met gemeenten, beschikbare rijksgronden klaar maken voor woningbouw.

Bovendien maakt het kabinet miljoenen vrij voor circulaire projecten die ook CO2-reductie opleveren. En staan we in Nederland aan de vooravond van een giga inhaalslag op het gebied van onderhoud, vervanging en renovatie van bestaande woningen en infrastructurele werken.

Daar is allemaal hout voor nodig. U gaat zeker – plat gezegd – die extra plank of dat extra kozijn verkopen. En vermoedelijk wel meer dan dat.

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer