Ga naar hoofdinhoud

Ga aan het werk!

De boodschappenwagentjes worden (weer) voor ons ontsmet. Dat is pure winst. Maar vele andere corona-ingrepen hakken er wél in. Alles om dat vervloekte virus te bestrijden. Er is immers sprake van een crisis. Splinter weet het: hij mag achteraan in de rij aansluiten met zijn commentaar op dit (inter)nationale drama. Toch wil ik drie kanttekeningen plaatsen.

De eerste is dat, wanneer dit dan straks allemaal achter de rug is, we terugkeren naar het oude normaal. Want er is geen nieuw normaal. We zijn te veel verknocht aan onze levensstijl van consumptie en mobiliteit. Zo prettig als het was om door een uitgestorven stad te dwalen, één ding is zeker: dat keert niet meer terug.

Business as usual

We gaan zaken heus niet anders aanpakken. Misschien wordt thuiswerken gewoner en zullen we iets vaker naar het middel van overleg via digitale media grijpen. Maar verder wordt het ‘business as usual’.

You’re out

Mijn tweede kanttekening is: eerlijke communicatie is van levensbelang. Ik zie niet in hoe Hugo de Jonge straks nog premier van Nederland kan worden, nu hij de laatste maanden zoveel beloofd heeft wat hij niet of niet tijdig kon nakomen. In de handel is dat duidelijk: drie keer iets beloven en het niet nakomen: you’re out.

Geen halfzachte compromissen

Maar het belangrijkste is: we zijn dus bereid om fors in te grijpen en diep in de buidel te tasten als een crisis dichtbij is en we de gevolgen aan den lijve ondervinden. Maatregelen worden weliswaar in overleg met diverse deskundigen bedacht, maar er wordt niet eindeloos gepolderd en gediscussieerd. Er worden impopulaire maatregelen genomen en geen halfzachte compromissen gesloten.

Bossenstrategie

Ik was onlangs betrokken bij overleg over een Internationale Bossenstrategie, op te stellen door de Rijksoverheid. Bossenstrategie, dat gaat over grote wereldproblemen: klimaatverandering, verschraling van biodiversiteit en (on)duurzaam landgebruik. Het was inmiddels de derde keer dat Splinter het hemd van het lijf werd gevraagd over die strategie. Mooie analyses, puike voorstellen voor maatregelen.

Ophouden met polderen

Splinters advies is inmiddels kernachtig samen te vatten als: maak keuzes, ga aan het werk, hou op met dat gepolder! Al zouden we de klimaatcrisis, of de biodiversiteitcrisis, of de landgebruikcrisis maar half zo serieus nemen als de coronacrisis, wat een daadkracht zou dat opleveren! Want een wereld zonder toeschouwers, dat is pas ernstig. Wie moet dan de winkelwagentjes ontsmetten?

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer