Ga naar hoofdinhoud

Ga houtbouw eens stimuleren!

De draagkolom bestaat uit vijflaags kruislaaghout

Miljoenennota. Er gaat veel geld naar de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Maar een ferm besluit over het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare bouwmaterialen laat weer op zich wachten. Dat is in andere landen wel anders.

Het zal komen doordat we in Nederland wel grote betoncentrales en staalsmelters hebben en geen kruislaaghoutfabrieken. Maar het stimuleren van houtbouw gaat in ons land maar mondjesmaat, terwijl jij en ik weten dat aan houtbouw gigantisch veel voordelen kleven in termen van duurzaamheid en circulariteit. En indien we in die onderwerpen voorop willen lopen, (het fonds dat Wobke Hoekstra gaat dat waarmaken: innovaties stimuleren voor duurzame ontwikkeling van de economie), dan mogen wij die klap niet missen.

Want om ons heen worden ferme besluiten genomen. Over de Scandinaviërs hoven we het helemaal niet te hebben, daar verrijst het ene na het andere volledig houten of hybride gebouw, in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Ik heb niet de indruk dat er veel overheidsstimulering aan te pas komst. Wie bij de tijds en innovatief wil bouwen, bouwt in hout, zoals Jens Erneholt ons zal komen uitleggen op de Houtdag 2019 (heb jij al kaartjes?).

Maar… in Duitsland, waar ze net het hoogste houten gebouw gerealiseerd hebben, in Heilbronn, met uitzicht op het BUGA-paviljoen, dat op revolutionaire wijze van hout gebouwd is. Daarover komt Simon Bechtert ons vertellen op diezelfde Houtdag (heb je al kaartjes?). Bij onze oosterburen, dus, worden steeds meer ferme maatregelen in acties omgezet. Berlijn bouwt al bij voorkeur met hout, en in München wordt momenteel de grootste houten woonwijk van het land gerealiseerd.

‘Goed,’ zul je misschien zeggen, ‘Duitsers, Gutmenschen…’ maar in Frankrijk is het dus gewoon van hetzelfde laken een pak. In Groot-Parijs moet je verplicht eerst overwegen met hout te gaan bouwen voor overheid en semi-overheid, voordat het in steen mag, en ik volg met interesse de vorderingen van een gigantisch houten wooncomplex in Lyon. En, nog verder en nog aparter: in het land van Donald Trump stimuleert de overheid universiteiten en scholen om alleen nog met hout nieuw te bouwen, in de hoop dat houtbouw zich zo vastzet in de beleving van de kinderen.

En in Nederland? Amsterdam schijnt iets te willen met houtbouw, en er is iets geroepen door de provincie Zuid-Holland. Maar of dat veel meer oplevert dan het wonderschone HAUT en een paar extra woningen in houtskeletbouw? Daar is denk ik meer voor nodig.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer