Ga naar hoofdinhoud

Game changer

Het woord ‘disruptor’ heeft een nieuwe betekenis. Verwees deze term naar een bedrijf dat de gevestigde orde uitdaagt en bedreigt, nu is het synoniem voor het coronavirus, dat de huidige werkwijze in markten (en levens) aanpakt en verandert.

De kettingreactie was niet te voorspellen en is niet te overzien. Het menselijk leed is groot en wordt groter. Het openbaar leven raakt verstoord, de samenleving wordt ontwricht en het zakelijk leven stilgelegd.

Hoe ziet de wereld eruit nadat het virus – hopelijk – is vertrokken? Dat corona een ‘game changer’ is, is duidelijk. De mens wordt op een pijnlijke manier gewezen op zijn kwetsbaarheid. Maar ook op zijn individualisme en overconsumptie. Even ZIJN in plaats van doen.

In de natuur gaat alles door. Het is voorjaar, bomen en struiken komen uit de knop, de vogeltjes fluiten. Sterker nog: als gevolg van quarantainemaatregelen blijkt in alle getroffen landen de stikstofuitstoot drastisch te zijn gereduceerd. We zullen vanaf nu bewuster omgaan met elkaar en met de natuur. Darwin zei het al: “Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.”

Nederlandse en Belgische houtbedrijven zijn nog open, al hebben de laatste te maken met ‘lockdown light’. Terwijl buitenlandse aanvoerlijnen één voor één stokken, draaien importeurs overuren want de houthandel draait als een malle. De timmerindustrie produceert stug door. Thuisblijvers doen massaal klussen in en rondom het huis (tuin) en aannemers haasten zich om (ver)bouwprojecten te voltooien. Naarmate de tekorten groter worden, zullen de prijzen stijgen.

Na corona moet er nog steeds ongelofelijk veel gebouwd worden. Hout zal meeliften op de vleugels van deze disruptor en er de huidige werkwijzen aanpakken en veranderen.

Marleen van Herwijnen
Hoofdredacteur Houtwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer