Ga naar hoofdinhoud

Goed geld + goed geld = houtbouw

Ik ben in korte tijd nu al een paar initiatieven tegengekomen die aan een kant van de houtbouw trekken waar ik weinig affiniteit mee heb. Maar o wat goed dat ze het doen: de financiering van houtbouw.

Je hebt van die blinde vlekken. Financiering is niet mijn balspel, om het maar eens voorzichtig te zeggen. Maar zonder geld geen bio-inclusieve projectontwikkeling, zonder geld geen houten gebouw, dat moge duidelijk zijn. Wat me al wel duidelijk is: de grootbanken in ons land (zijn er andere?) zijn bepaald terughoudend in het financieren van een meer circulaire en duurzame bouw. Ze werken mee aan kekke pilots en ze laten hippe rapporten schrijven en filmpjes maken over de duurzame toekomst, maar een echt commitment zie ik ik daar nergens. Of het moet de oprichting van die vage Rabo Carbon Bank zijn, onder leiding van Barbara ‘slotje-los-slotje-vast’ Baarsma. Die gaat eerst maar eens boeren in het buitenland stimuleren om bomen te verbouwen, in de hoop dat als er een CO2-handel op gang komt haar grootbank (en de massa aan binnenlandse boeren die aan haar infuus liggen) daar een graantje van mee kan pikken.

Heffing af- of opkopen

Overigens heb ik die redenering wel opgepikt rond SAWA, dat gave plan voor een houten woongebouw in Rotterdam: dat als er een CO2-heffing zou komen, dat dan bedrijven, bijvoorbeeld uit het havengebied van Rotterdam, die heffing zouden kunnen afkopen of opheffen of hoe noem je dat, door te beleggen in CO2-opslag. Bijvoorbeeld in grote houten bouwprojecten, zoals… tadaaa!

Antwoord op dwang

Maar dat zijn dus vormen die van dwang uitgaan. Van een algemene CO2-heffing en een op één of andere manier staatsgecontroleerde handel in koolstof. Aan de andere kant heb je bouwbedrijven die nu al voorsorteren op een andere te voorziene naderende dwang: de specifieke heffing van belasting naar CO2 belasting op bouwproducten. Aan de hand van de MPG of wat voor sommetje dan ook.

Welbegrepen eigen belang

Daartussen zitten nu steeds meer bedrijven van de meer idealistischer soort. Welbegrepen eigen belang-idealisme: beleggingsfondsen van mensen die vooral renderend vastgoed willen en als dat met optoppen met hout meer opbrengt dan met beton: graag. En als dat met snelle woningbouw kan zodat de huurmeter eerder gaat tikken: nog eens zo graag! En wat leuk dat dat met een duurzaam product beter gaat dan met een vervuilend product! Win-win-win!

Beter een betere wereld

En dan zijn er die nieuwe fondsen. Hier moet je vaak door het hippe taaltje heenhakken om te zien dat er hard idealisme achter zit: Een mix van welbegrepen eigenbelang én duurzame idealen. Bedoeld voor mensen met een centje over die dat liever aan een betere wereld besteden dan aan een slechtere. Die inzien dat houtbouw de toekomst heeft maar nu misschien nog wel even een opkontje kan gebruiken. Die wel graag rendement zien, maar ‘rendement’ ook uitleggen als: meer woongenot en een groenere planeet voor iedereen. Interessant hoor, beleggen in hout. Resultaten in het verleden zijn er niet, dus het kan alleen maar beter worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer