Ga naar hoofdinhoud

Graswortels voor een biobased stad

Mooi dat er meer bewustwording komt over de noodzaak om met biobased materiaal te bouwen. Jammer dat de overheid niets doet en de instanties en bedrijven die er over gaan voornamelijk met elkaar praten. Tijd voor een grass-roots beweging?

Ik woon zelf in een stad met groeiambitie. Daar zijn er wel meer van in ons land. Eigenlijk hebben alle steden groeiambitie. Onlangs zette een facebook-bevriend wethouder trots een nieuw plan voor een groot aantal woningen in onze stad online. Meteen maar even geïnformeerd naar de duurzaamheidsambities. Ja, ja, die waren best hoog. Op mijn redenering: duurzaam = biobased = houtbouw kwam geen verdere reactie.

Ik merkte het ook wel toen ik een directeur van een grote corporatie sprak. Duurzaamheid gaat in die hoofden nog vooral over energiereductie en duurzame energie. Over gasloos en warmtenetten. Belangrijke materie en niet eenvoudig, weet ik want daar ben ik ook wel eens ingedoken. Maak maar eens een goede keuze.

Maar over duurzame bouwmaterialen, daar wordt in de plannenmakerij van de grote jongens (alleen al in mijn stad: een compleet nieuw stationsgebied met enige duizenden woningen, een skyline bepalende woontoren, doorgaande stadsontwikkeling buiten de stad én de voornoemde forse wijk op een loos stuk grond binnen de stad) helemaal geen rekening mee gehouden. We hebben een zelfbouwwijkje waar hier en daar met stro wordt geëxperimenteerd. En er komt binnenkort een bescheiden flat van hout met hennepleem. Geinige pilots. Maar ondertussen trekt de karavaan gewoon door met zijn betonnen prefab, zijn staal en zijn kalkcementsteen.

Zijn we niet meer woke? Of is dat alleen een identiteitsdingetje, geen keuze tot politieke beïnvloeding? Als we weten dat je beter kunt bouwen met hout, beter wonen in hout, voor mens en de planeet, waarom maken we ons er dan niet drukker om? Gemeenten en andere overheden zullen niet altijd opkunnen tegen ontwikkelaars en bouwers die het graag willen doen zoals zij het altijd al deden (met alle beton- en steenbelangen van dien bovendien).

Ze hebben een politiek zetje nodig. Een vriendelijke, doorgaande reminder over dat het anders kan en moet. Een grassroots beweging: mensen die zich organiseren en van zich laten horen. Van hun politici maatregelen verwachten.
Heel moeilijk zijn die maatregelen eigenlijk niet. In het nabije buitenland hebben bestuurders ferme besluiten genomen waardoor er een wending kwam en het gebruik van biobased materialen spectaculair toenam. Tot heil der mensheid en zijn leefwereld. Kwestie van eisen opstellen en je contractpartners daaraan houden en bij vragen begeleiden. Wie gaat dat onze politici even vertellen?

Eén reactie op “Graswortels voor een biobased stad

  • Mooi gezegd Jan Maurits. Ook ik loop hier al een tijd mee in mijn hoofd, hoe duidelijker te krijgen dat ‘duurzaam’ veel verder gaat dan dikke isolatie. Het gaat over biobased bouwmaterialen, gewoon beter om mee te bouwen en fijner om in te wonen.
    Zelfs in de opleidingen blijkt onvoldoende aandacht hiervoor. Hoe lang zal het nog duren voordat dit onderwerp breed besproken en uitgevoerd gaat worden? Een mind-change is nodig. De politiek moet zeker hier zijn verantwoording in gaan nemen, van links tot rechts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer