Ga naar hoofdinhoud

Groene revolutie

De wereld na corona zal anders zijn, zo wordt door de politiek aangegeven. De oplossingen die aangedragen worden zijn daarentegen als vanouds. Namelijk meer geld in de economie pompen op basis van schulden en een prominente rol voor de petro-chemische sector.

Zonder een ‘mindshift’ gaan we de verduurzaming van de maatschappij niet realiseren. Hierbij denk ik aan het meest liefdevolle dat wij hebben in ons leven: onze (klein)kinderen. We hebben er alles voor over om hen een mooie toekomst te schenken.
Op het moment dat we kinderen mogen krijgen, denkt niemand aan hoeveel geld dit gaat kosten en of deze investering voldoende rendement opbrengt? Vreemd genoeg zijn alle overige beslissingen die wij nemen, op geld gericht. Om een betere wereld voor onze kinderen tot stand te brengen, zullen er toch zaken anders ingevuld moeten worden.

Niet altijd toepasbaar

De bouw kan een ‘shift’ maken door het gebruik van hernieuwbare en circulaire materialen. Hout is hiervan een prachtig voorbeeld. Naast toepassingen van hout in de bouw zijn bomen wenselijk voor het recreëren in bossen, het realiseren van biodiversiteit en een schone lucht.
Maar ook hout is niet altijd toepasbaar in de bouw. Daarnaast heeft kwalitatief goed hout vaak een langere tijd nodig om te groeien dan de tijd waarin het verbruikt wordt. Waar brandveiligheid, sterkte en duurzaamheid onder zeer wisselende weersomstandigheden van belang zijn, worden er meestal oplossingen gevonden buiten hout.

Recyclebaar en herbruikbaar

Indien er wél hout gebruikt wordt, is dit vaak hout dat verbeterd dan wel gemodificeerd wordt door chemische producten om de brandveiligheid te verbeteren, verf om het hout te verduurzamen en lijm om producteigenschappen te creëren, die hout alleen niet in zich heeft.
Hierdoor is hout op dat moment niet meer volledig recyclebaar en niet meer bruikbaar als voeding voor de groei van een volgende generatie bomen.

Alternatieven

Alternatieven met hout als basismateriaal die zowel biologisch als technisch recyclebaar zijn, zijn inmiddels op de markt of worden onderzocht. Zo heb je verf en lijm die gemaakt worden van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen. Zelfs voor de brandveiligheid en voor het verbeteren van eigenschappen van hout zijn er mogelijkheden door middel van houtmodificatie met mineralen, om de groene, circulaire economie in de bouwsector te integreren.

Van ‘anders’ naar ‘mooier

Als de wereld na corona toch anders is, laten we dan de tijd nemen om de term ‘anders’ om te zetten in ‘mooier’. Hiervoor zijn samenwerking, vertrouwen hebben in iets waar je echt voor staat en een groot onderling vertrouwen vereist. En ook deze manier van werken levert als vanouds geld op. Durft u de ‘mindshift’ aan?

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer