Ga naar hoofdinhoud

Het ene clt is het andere niet

Interior timber stair

Ook uitdagende waarheden moeten verteld worden: het ene kruislaaghout is het andere niet. Gelukkig hoeft er meestal niet aan de constructieve kracht getwijfeld worden en ook esthetisch zijn er wel normen. Maar toch.

Kruislings gelamineerd hout, het is een superieur bouwmateriaal: sterk als beton, bewerkbaar als geen ander materiaal, droog te verwerken en dus demontabel en ook nog eens verhoudingsgewijs licht. Deze kennis komt als een tsunami in de Nederlandse bouwwereld binnenrollen en iedereen wil er iets mee. Niet in de laatste plaats, vaak zelfs in de eerste plaats, vanwege, -positief gesteld-, de enorme hoeveelheid CO2 die bouwhout permanent uit de atmosfeer ontrekt, of, -negatiever gesteld-, vanwege de CO2-beprijzing die veel bouwbedrijven op korte termijn op bouwmateriaal verwachten.

Dus. Maar dan die verschillen. Architect Tim Vermeend van Urban Climate Architects wees me er op tijdens een interview voor Het Houtblad 1 (houd je brievenbus in de gaten of neem een (digitaal) abonnement Nu. Tijdelijk. Extra voordelig!). De man heeft momenteel zo’n 1100 houten woningen in voorbereiding. Tsjakka! Daarvoor is hij wel persoonlijk, net voor de covid, half Europa doorgereden en op bezoek gegaan bij clt-fabrikanten.

Zijn conclusie? Wat in de kop boven deze blog staat. Want: de ene fabrikant draait vooral clt-productie en als je wat bestelt nemen ze een plaat uit het magazijn en snijden ze het zoals je het hebben wil. De andere fabrikant produceert alleen op bestelling: precies de dikte en afwerking zoals je het wil hebben, al tijdens de productielijn gezaagd en gefreesd. De ene verlijmt de lamellen allemaal onderling, de ander vloeit lijm uit en perst daar de volgende laag lamellen op. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden.

Erg? Nee. Behalve als je bij de ene fabrikant iets bestelt waar de andere juist goed in is. Het kan tot verschil leiden van hoe het er uitziet (ook al wordt er, met name in de Duitstalige gebieden aan nomering gewerkt). Het kan zelfs effecten hebben op de brandwerendheid. Waardoor in sommige projecten voor een andere leverancier moet worden gekozen (zoals zich bij HAUT voordeed). Het heeft ook gevolgen voor de meest efficiënte en economische verwerking: een bepaalde zaagsnede is voor de ene fabrikant veel bewerkelijker dan voor de ander.

Wat betekent dat? In principe weinig. Want alle clt is CE genormeerd en voldoet aan alle Eurocodes, tenminste wat uit Europese fabrieken komt. Dus is het betrouwbaar bouwmateriaal en doen zich kwesties alleen in heel specifieke gevallen voor. Aan de andere kant mag je verwachten dat de fabrikanten deze verschillen ook meer zullen gaan erkennen en hun productengamma verder zullen gaan klassificeren en tegen elkaar afzetten. En tenslotte maakt deze wetenschap het vak van ontwerper en bouwer alleen maar aantrekkelijker. Mass Timber is geen homogene massa: het is een heterogeen amalgaan van talloze producten. Hoe leuk om daar kennis over op te bouwen en steeds het meest aansprekende materiaal te kiezen!

Eén reactie op “Het ene clt is het andere niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer