Ga naar hoofdinhoud

Het gaat nog sneller fout zonder hout

Eigenlijk, zo sprak laatst een Duitse journalist bij de opening van een houtfabriek, zouden we elke dag als eerste onderwerp van het journaal moeten horen: ‘vandaag zijn weer tientallen soorten uitgestorven’.

We hadden een discussie over vliegen, vandaag bij de lunch. Een collega gebruikte de ‘maar’-zin: ‘Natuurlijk is het milieu belangrijk, maar…’ Achter dat ‘maar’ kwam het argument dat zijn zus in Dubai woont en dat hij haar al lang niet gezien heeft. Dus: vliegen.

Als getraind filosoof zie ik in de maar-redenering, min of meer als een disjunctie gebracht, een verborgen causale redenering. Je lijkt nevenstellend te zeggen: propositie 1: Het milieu is belangrijk, en: propositie 2: ‘Vliegen naar mijn zus is belangrijk’. Maar wat je werkelijk doet is een waardenhiërarchie aanbrengen: ‘Vliegen naar mijn zus is belangrijker dan het milieu’. De causale redenering is dus: omdat vliegen naar mijn zus belangrijk is, is het milieu niet belangrijk (genoeg) om het te laten. Die man gaat vliegen, wat ik je brom.

We doen dat dus de hele tijd, op die manier redeneren. En soms even niet. Bijvoorbeeld als je, zoals ik,pas op een congres, Bernice Notenboom hoort spreken. Poolreizigster, journalist. Die voor je ogen de cijfers tovert over de zeestijging en de temperatuurstijging en het afnemen van het ijs dat een, zure woordgrap, sneeuwbaleffect zal hebben over verdere temperatuurstijging en zeestijging en afnemen van ijs. Dan rijd je toch iets minder hard in je dieseltje naar huis, de ijsbeer indachtig.

Aan predikers geen gebrek in West-Europa, domineeswereld, priesterswereld. Hel en verdoemenis komen over ons en we weten er allemaal van. De ledigheid en de brede weg en het grote vergeten houden ons vooralsnog af van de dingen die we zullen moeten doen . Vliegen kan gewoon niet meer (het bezoeken van zussen, ééns in de twee jaar, daargelaten). Maar ook niet in diesels rijden en ook niet met beton en staal blijven bouwen. We weten dat houtbouw the right thing to do is. Dus… let’s do it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer