Ga naar hoofdinhoud

Het Grote Groenwassen is begonnen

Veel mensen weten weinig van de bouw. Veel mensen willen wonen. Veel mensen vinden het wel een goed idee als hun woning duurzaam en circulair is en goed voor de natuur. Dus krijgen ze dat ook.

Ook opgevallen in die VPRO-reportage, onlangs, over de huizencrisis in Nederland? Het viel met twee a drie keer op dat er in relatie tot betonbouw, over drone-beelden van onafzienbare rijen eengezinswoninkjes van prefab-beton, het woord ‘circulair’ viel. Ofwel uitgesproken door een geïnterviewde, maar ook een paar keer uit de mond van de commentaarstem. Circulair! Beton!

Recirculatie


En dat zonder bewijs, ja behalve van de baas van de Van Wijnen huizenfabriek die door een wijkje liep van verschillende modelletjes die hij binnenkort van de band kan laten lopen. Allemaal betonbouw. Maar dan wel tijdelijk, want verwijderbaar. Of ze het dan allemaal heel houden, als die woningen weer uit elkaar gaan, en of ze het materiaal dan weer restloos in elkaar kunnen steken, zoals je bij houtbouw kunt, ik moet het nog zien. Maar dat zou de gebouwen alleen nog maar remontabel maken. Je bent dan bezig met recirculatie. Niet meer en niet minder. Circulair ben je pas bezig als je evenveel materiaal uit de aarde neemt als de aarde je kan geven en daarbij evenveel CO2 uitstoot als de aarde kan opnemen. Minstens.

Ransuilen

En dan heb je nog dat natuurinclusieve. Pas is er nog een prachtig manifest over verschenen. Dat de natuur meer in de stad een plek moet krijgen. Met wadi’s en vleermuishokjes en steenvalken en ransuilen. Speelt al een tijd, he: flatje opschilderen? Doe maar een paar geinige vogelhuisjes op de kopse kanten. En overbodig straatsteen er uit en aanplant er in. Prima. Lovenswaardig.

In beton gegoten

Maar nu wordt in mijn eigen best linkse stad een nieuwe wijk helemaal als duurzaam WANT natuurinclusief verkocht. En de mensen trappen daar in: wat een fijne duurzame stadsbestuurders hebben we toch! Terwijl die hele wijk dus weer in beton gegoten gaat worden. Dat koude, grijze, keiharde spul dat nog lang na het uitharden CO2 blijft uitstoten in plaats van koolstof te bewaren in een tactiel, gehoutnerfd, goudbruin huidje.

En ja, bestuurders zijn net mensen. En veel bestuurders weten weinig van de bouw. En veel bestuurders willen wel dat de mensen kunnen wonen. En veel bestuurders praten met bouwers die niet vies zijn van wat groenwassen. Van heel veel heel erg groenwassen, als het moet…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer