Ga naar hoofdinhoud

Hoe breder hoe vager

Het zal heus wel ergens goed voor zijn: urgentie verhogen, discussie opstoken en, wie weet, wat budgetten erbij en wat verhuurderskorting eraf. En een minister die regie neemt, OK, dat zou ook wel helpen. Ondertussen geloof ik niet zo in zo’n Brede Coalitie die wel even de woningnood zal oplossen.

Temeer omdat iedereen die bij de bouw en bij wonen betrokken is (en op een enkele principiële buitenslaper na zijn we dat toch allemaal) de woningnood allang bekend is. En bij een iets kleinere groep (want er zijn ook wappies) is ook bekend dat alle huizen energiezuiniger moeten en liefst van de fossiele brandstof af.

Dus worden er al allerwege plannen gemaakt om meer huizen te bouwen. Het hijgerige achter dat huizenstampen is al meer mensen opgevallen. Moeten we nu werkelijk overal de weidegronden opengraven om er rijtjeswoningen en flats neer te plempen? Terwijl we daar ook wouden kunnen aanplanten en hier een daar een rustiek koebeest wat grasland moeten gunnen?

Ja, deels wel. Want alleen met optoppen en inbreiden en omkatten van kantoorgebouwen komen we er niet. Hoewel daar heel veel te halen valt en dan met name in houtbouw. Want lichter dus meer verdiepingen. Want lichter en sneller en dus minder overlast in de binnensteden. Want prefab en lichter en sneller en dus heel snel te realiseren. Want CO2-houdend en dus opslaan van aardverpestende stoffen.

Maar wat ik wel hoop is als dan de krachten gebundeld worden en een krachtige minister van huizenbouw met macht gebieden aanwijst waar de woningen met tienduizenden uit de grond zullen schieten, dat daar dan wel op veel manieren ecologisch gedacht wordt. Dat ervaringen met zonnewijken, wadi’s, collectieve warmtebronnen, oriëntatie van woningen, leven in het groen, wateropvang en, o ja, circulaire losmaakbare, flexibele winingbouw eens goed worden meegenomen in het vormgeven van Nederland van morgen. De betonlobby heeft een paar decennia in de weides mogen spelen en kijk wat er van terecht is gekomen. Nu is de natuurinclusiviteit aan de beurt.

Ga je trouwens nog stemmen, in maart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer